Transport Online - CMA CGM Sambhar laatste schip voor ECT City Terminal

CMA CGM Sambhar laatste schip voor ECT City Terminal

CMA CGM Sambhar laatste schip voor ECT City Terminal
30-09-2015 16:33 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De CMA CGM Sambhar is vandaag, 30 september 2015, het laatste deepsea-schip dat de ECT City Terminal in de Eemhaven bezocht. Inspelend op de steeds verdergaande schaalvergroting verschuift ECT definitief de resterende nog in de stad plaatsvindende operaties naar haar twee deepsea-terminals op de Maasvlakte. Na bijna 50 jaar sluit de ECT City Terminal, beter bekend als de Home Terminal, haar poorten.

ECT Chief Executive Officer Leo Ruijs: "De sluiting van de ECT City Terminal vormt het einde van een tijdperk. Als pionier in de containeroverslag heeft ECT hier geschiedenis geschreven. De containeroverslag in Rotterdam is hier begonnen en volwassen geworden. Groei heeft vanaf het begin centraal gestaan. De schepen werden en worden steeds groter. ECT heeft altijd de bewuste keuze gemaakt om mee te groeien en is daarom vanaf de jaren ’80 actief op de Maasvlakte. Verhuizing van onze laatste activiteiten vanuit het stadsgebied naar de Maasvlakte is gezien deze ontwikkelingen een logische stap. Steeds grotere schepen vereisen steeds diepere havens en steeds modernere faciliteiten. Op onze direct aan de Noordzee gelegen ECT Delta Terminal en Euromax Terminal Rotterdam kunnen wij aan die vraag uitstekend voldoen en investeren we continu. Door het combineren van innovaties met prestaties zal ECT ook in de toekomst voorop blijven lopen."

Rijke historie

Op 31 augustus 1967 was de Atlantic Span van rederij Atlantic Container Line het allereerste containerschip dat de toen nog maar net afgebouwde terminal van ECT in de Eemhaven bezocht. Het was het begin van een stormachtige ontwikkeling. De containeroverslag in Rotterdam groeide snel en ECT nam in de Eemhaven in hoog tempo meer ruimte in beslag. Al aan het begin van de jaren zeventig leidde dat tot de eerste discussies waar verder uit te breiden. Het uiteindelijke resultaat was de opening in 1984 van de ECT Delta Terminal op de Maasvlakte.

Gelijk op met de steeds groter wordende containerschepen verhuisden in de loop der jaren meer en meer rederijen van de stad richting Noordzee. In 2008 opende ECT op de Maasvlakte ook de Euromax Terminal Rotterdam. De ECT City Terminal werd hierdoor in de 21ste eeuw een terminal voor specifieke niches. De verschuiving van containerdiensten naar de Maasvlakte ging daarbij gestaag door. Met als uiteindelijk resultaat dat ECT nu heeft besloten haar activiteiten in het stadsgebied te beëindigen.

Afbouw

Alle medewerkers van de ECT City Terminal kunnen meeverhuizen naar de Maasvlakte. De twee deepsea-diensten die de ECT City Terminal nog vast aandeden, verhuizen eveneens mee naar de ECT Delta Terminal. Het terrein wordt teruggegeven aan het Havenbedrijf Rotterdam.

©Foto: Wikimedia

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen