Clicky

 
Transport Online - OBU's voor kilometerheffing België vanaf 1 oktober verkrijgbaar

OBU's voor kilometerheffing België vanaf 1 oktober verkrijgbaar

OBU's voor kilometerheffing België vanaf 1 oktober verkrijgbaar
30-09-2015 15:48 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Satellic kondigt vandaag, woensdag 30 september, aan dat de registratie van gebruikers en de verdeling van OBU’s vanaf 1 oktober 2015 van start gaat. Vanaf morgen kunnen bedrijven er dus voor zorgen dat ze op orde zijn met alle verplichtingen in verband met de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die van start gaat op 1 april 2016.

Op 21 januari 2011 sloten de drie Belgische gewesten, Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië, een politiek akkoord over een hervorming van de verkeersfiscaliteit. Dit akkoord bepaalt de invoering van een kilometerheffing voor voertuigen van meer dan 3,5 ton.

Satellic NV, het bedrijf dat via een openbare aanbesteding werd gekozen om het tolheffingssysteem voor vrachtwagens in België in te voeren, kondigt vandaag een nieuwe, belangrijke fase aan in de uitvoering van dit grootscheepse project. Na verschillende maanden ontwikkelen en testen, is Satellic klaar om bedrijven vanaf 1 oktober 2015 de kans te geven alles in orde te brengen voor het kilometerheffingssysteem dat vanaf de lente van kracht wordt.

De transportbedrijven die dit de komende dagen en weken doen, kunnen dan rustig wennen aan de werkwijze van de On Board Unit en aan het facturatiesysteem.

Volgens Johan Schoups, Administrateur-Generaal van Viapass, de interregionale entiteit die de kilometerheffing reguleert en controleert, is "het ter beschikking stellen van de On Board Units een belangrijke aanzet op weg naar de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in België. De drie gewesten hebben daarin nauw samengewerkt en binnen een kort tijdsbestek de planning gehaald. De ontwikkelingsfase is nu afgerond. Nu volgt de testfase waarin de gebruikers vertrouwd kunnen worden met het systeem binnen de drie toldomeinen, tot het gebruik verplicht wordt op 1 april 2016".

Waar kan een On Board Unit verkregen worden?

De On Board Unit, die het te betalen bedrag berekent op basis van de afgelegde afstand, het gebruikte wegtype, het gewicht en de emissieklasse van het voertuig, vormt de kern van het systeem dat werd ingevoerd voor Viapass, dat de drie gewesten vertegenwoordigt. De tolheffing geldt op de snelwegen, maar ook op een aantal gewest- en gemeentewegen in België. De OBU moet worden ingeschakeld zodra de vrachtwagen op het Belgische wegennet komt. Het systeem is gebaseerd op het principe 'de gebruiker betaalt'.

De gemakkelijkste manier om een OBU te verkrijgen, is via de Road User Portal1 van Satellic. Daar krijgt elk bedrijf toegang tot een eigen, gepersonaliseerde en beveiligde zone op de website van Satellic, waar het mogelijk is het bedrijf en zijn voertuigen te registreren, een of meerdere OBU's te bestellen, de OBU's en de voertuigen te koppelen en te ontkoppelen en alle gegevens van het bedrijf en van de voertuigen op een gemakkelijke en toegankelijke manier te beheren. De Road User Portal zal eveneens vanaf 1 oktober 2015 beschikbaar zijn. Na het doorgeven van de bestelling en het storten van een waarborg van 135 euro per toestel, worden de online bestelde OBU’s geleverd via de post.

Het is ook mogelijk een OBU af te halen in een van de servicepunten die overal in België en aan de landsgrenzen te vinden zijn. In een service punt is een OBU verkrijgbaar via snelregistratie door de boorddocumenten van het voertuig te scannen, de gegevens in te voeren via het touchscreen van de tolterminal en onmiddellijk de waarborg te betalen.

Om ten volle gebruik te maken van de diensten van Satellic moet de gebruiker echter inloggen op de Road User Portal en een volledige registratie uitvoeren. In de service punten kan slechts één OBU per keer worden afgehaald, maar het voordeel is dat de gebruiker het toestel meteen kan meenemen. Alle informatie over de werking van de Road User Portal, de service punten en de OBU staat op de website van Satellic NV.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden