Transport Online - Bonden tellen meer stakers bij truckmaker DAF

Bonden tellen meer stakers bij truckmaker DAF

Bonden tellen meer stakers bij truckmaker DAF
29-09-2015 12:59 | Daf | auteur Redactie [CE]

EINDHOVEN (ANP) - Bij vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven loopt het aantal stakers verder op. De vakbonden tellen inmiddels meer dan duizend stakers en er druppelen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen. Volgens DAF zelf hebben dinsdag 750 van de 5800 werknemers het werk neergelegd.

Maandag begon personeel van DAF aan een driedaagse staking. Hoewel er al maanden stakingen plaatsvinden in de metaalsector is het voor het eerst dit jaar dat metaalarbeiders zo lang achter elkaar het werk neerleggen.

"Er staat kantoorpersoneel aan de band en de vrachtwagens die van de band rollen zijn verre van af. Remmen en koppelingen werken bijvoorbeeld nog niet. Ze zijn verre van verkoopklaar. De staking is daarmee erg effectief'', aldus FNV-bestuurder Petra Bolster.

DAF ontkent de beweringen van de vakbond. "Elke auto die van de band rolt, is honderd procent in orde. Er is alleen maar gekwalificeerd personeel aan het werk.''

Het is al de vijfde keer dit jaar dat er in de fabriek wordt gestaakt. Bij de eerdere stakingen draaide de productie van DAF telkens op halve kracht. Volgens het bedrijf rollen er dinsdag per uur ongeveer acht nieuwe trucks van de band, terwijl dat er normaal elf zijn.

De vakbonden proberen de druk op de werkgevers op te voeren, maar die geven geen krimp. Deze week zijn meer acties gepland. Ze zijn bedoeld om betere voorwaarden af te dwingen voor de nieuwe cao's in de kleinmetaal en grootmetaal. Het cao-overleg in de sector zit al bijna een halfjaar muurvast.

.

Foto's

 • Heerkens
  Heerkens
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen