Clicky


Bagger werkzaamheden op Maasvlakte 2 live te volgen

Bagger werkzaamheden op Maasvlakte 2 live te volgen
29-09-2015 11:08 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Havenbedrijf Rotterdam is gestart met het baggeren van de Yukonhaven op Maasvlakte 2. Met de baggerwerkzaamheden wordt de haven klaargemaakt voor de nieuwe LNG break-bulkinfrastructuur van Gate terminal. Via een livestream (externe link) zijn de beelden van de werkzaamheden live te volgen.

Gate (aandeelhouders Gasunie en Koninklijke Vopak) en Havenbedrijf Rotterdam bouwen samen een nieuw havenbekken dat geschikt is voor LNG-breakbulk services. De nieuwe breakbulkinfrastructuur wordt naast Gate terminal aangelegd. Dankzij een nieuwe overslaginstallatie kunnen bunkerschepen en kleinere tankers voor de binnenvaart straks LNG bunkeren als auto’s bij een benzinepomp. De schepen kunnen vervolgens LNG-aangedreven schepen bevoorraden of LNG naar andere gebieden in Europa brengen. Verwacht wordt dat de nieuwe faciliteit een impuls zal geven aan het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) als schone en betaalbare brandstof voor de transportsector in Nederland en Noordwest-Europa.

Gate terminal

Sinds 2011 maakt Gate terminal de import van overzeese LNG in Europa mogelijk. Gate terminal draagt bij aan de diversificatie van de Europese gasvoorziening door toegang te bieden tot LNG vanuit de hele wereld. Gate terminal ontvangt het LNG, slaat het op, laadt het over op andere tankers en maakt het gasvormig voor opname in het Noordwest-Europese gastransportnetwerk.

Havenbedrijf Rotterdam baggert de komende tijd zo’n 500.000 m3 zand. Het zand krijgt een nieuwe bestemming op Maasvlakte 2. De baggerwerkzaamheden zijn het slotstuk voor het Havenbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van een bassin en kade-infrastructuur. Het Havenbedrijf verwacht de werkzaamheden eind dit jaar af te ronden, hierna start Gate met de bouw van de installaties. Het eerste LNG-schip wordt verwacht in de zomer van 2016.

» Bekijk live-beelden van de baggerwerkzaamheden