Clicky


'Bonden in verweer tegen betaling Winterkorn'

'Bonden in verweer tegen betaling Winterkorn'
28-09-2015 22:29 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

WOLFSBURG (ANP) - Vakbondsleiders in Duitsland komen in het verweer tegen het mogelijke miljoenenbedrag dat ex-topman Martin Winterkorn van Volkswagen mee zou kunnen krijgen als gevolg van zijn terugtreden. Naar verluidt zinspeelt onder meer de bondsvoorzitter van vakbond IG Metall op stappen om de uitbetaling te voorkomen.

Het jaarsalaris van Winterkorn, die tot de bestbetaalde managers van Duitsland behoorde, bedroeg vorig jaar 15,9 miljoen euro. Ook heeft hij een pensioen vergaard van 28,6 miljoen euro. Hoewel het überhaupt de vraag is of hij een vergoeding krijgt, zou onder "bepaalde omstandigheden” zijn ontslagvergoeding gelijk staan aan twee jaarsalarissen.

De bonden vrezen dat het schadebedrag dat Volkswagen door het dieselschandaal moet ophoesten ten koste gaat van de werknemers op de vloer. Ook willen de bonden niet dat Winterkorn nog een verdere positie in de top van het bedrijf zal bekleden.

Vinger

Volgens Duitse mediaberichten wil Winterkorn aanblijven als topman van Porsche SE, grootaandeelhouder van Volkswagen. Porsche SE bezit krap 51 procent van de aandelen in Volkswagen. Daarmee zou Winterkorn een dikke vinger in de pap houden. "Te dik", aldus de bondsbestuurders.

In het bestuur van Porsche SE zit namelijk ook Hans Dieter Pötsch, de beoogde opvolger van Ferdinand Piëch als president-commissaris van Volkswagen. Daarmee zou Winterkorn de directe baas zijn van de man die het interne onderzoek leidt naar het dieselschandaal dat onder zijn leiding is ontstaan.