Clicky


FNV wint rechtszaak tegen Van Zaal Transport over toeslag eendaagse nachtritten

FNV wint rechtszaak tegen Van Zaal Transport over toeslag eendaagse nachtritten
28-09-2015 17:04 | Transport | auteur Redactie [CE]

AMSTERDAM - Uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter blijkt dat er voor eendaagse nachtritten ook 's avonds tussen 20:00 uur en 00:00 uur een toeslag moet worden betaald. De zaak was aangespannen door vakbond FNV tegen Van Zaal Transport. Van Zaal werd bijgestaan door TLN Consultancy.

Het dispuut ging over de definitie van nacht. De kantonrechter in Terneuzen heeft in 2006 bepaald dat nachtritten gaan volgens de definitie van de Dikke van Dale van nacht: van 00:00 tot 06:00. FNV was het daar niet mee eens. De vakbond vindt dat de nacht voor chauffeurs van 20:00 tot 04:00 uur is. De rechter in Amsterdam heeft de vakbond gelijk gegeven.

In de uitspraak van de rechter staat dat chauffeurs na 20:00 uur 2,59 bruto per uur extra krijgen, als het een eendaagse rit betreft. Ook moet de onderneming haar chauffeurs met terugwerkende kracht tot 2009 alsnog de verschuldigde nachttoeslag uitbetalen.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de transportsector. Veel bedrijven moeten de chauffeur nu extra geld gaan betalen voor ritten na acht uur 's avonds.

Van Zaal Transport wilde geen commentaar geven op de uitspraak en TLN Consultancy was niet bereikbaar.