Clicky


De Paauw Plasticrecycling krijgt AEO status van de douane en sluit toezichtconvenant met de ILT

De Paauw Plasticrecycling krijgt AEO status van de douane en sluit toezichtconvenant met de ILT
28-09-2015 16:22 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

HENGELO - Op 25 september heeft De Paauw Plasticrecycling B.V. een toezichtconvenant ondertekend met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het convenant heeft betrekking op de wet- en regelgeving van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Dit is het eerste convenant binnen deze sector. Gelijktijdig heeft de Douane een certificaat Authorised Economic Operator (AEO) uitgereikt aan de Paauw. De partijen willen hiermee een effectieve en efficiënte werkwijze om de naleving van de betreffende wet- en regelgeving te borgen en risico’s voor de maatschappij te minimaliseren.

De Paauw Plasticrecycling B.V. geeft kunststof afval een tweede leven bij zorgvuldig geselecteerde recyclers over de hele wereld. Het bedrijf is niet alleen inzamelaar of verwerker, maar ook adviseur. Door jarenlange ervaring op het gebied van kunststof recycling en internationale regelgeving adviseert de Paauw over mogelijkheden om milieu- en maatschappelijk verantwoord kunststof afval “aan het werk te zetten” als waardevolle grondstof. 

De Paauw heeft volgens de ILT als voorbereiding op het convenant laten zien in staat te zijn hun verantwoordelijkheid te nemen voor een goede naleving van de wettelijke regels en voorschriften. 

Met dit convenant spreekt de ILT met de Paauw af dat het bedrijf aan constante verbetering van het managementsysteem werkt en het aantal afwijkingen van de wet- en regelgeving minimaliseert. De Paauw toetst zelf de naleving en informeert de ILT over geconstateerde afwijkingen. Gedurende de looptijd van het convenant toetst de ILT met reality checks of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De looptijd van het convenant is twee jaar en kan na wederzijdse instemming worden verlengd. De Paauw en de ILT baseren hun onderlinge relatie hiermee op transparantie, begrip en vertrouwen.

Het afgegeven AEO certificaat laat zien dat de Paauw voldoet aan de AEO eisen, waaronder het naleven van douane wet- en regelgeving, een goede administratie voeren en voldoen aan de eisen voor veilig goederenverkeer in de logistieke keten. Het bedrijf neemt eigen verantwoordelijkheid en bewaakt zelf de waarborgen en veiligheidsprocedures. De Douane sluit daarbij aan en maakt in haar toezicht gebruik van deze waarborgen zoals interne beheersingsmaatregelen en relevante certificeringen. 

De ILT wil met het afsluiten van convenanten organisaties stimuleren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen om de naleving van wet- en regelgeving te bevorderen. Hierdoor kan de ILT zich meer richten op organisaties en instanties die de naleving van wet- en regelgeving onvoldoende geborgd hebben. 

In het kader van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) ziet de ILT toe, in samenwerking met de douane en de politie, dat er geen illegale afvalstoffen naar, uit en binnen Europa worden overgebracht. Met EVOA kunnen de bevoegde autoriteiten van de lidstaten maatregelen treffen om de kwaliteit van het milieu te behouden, te beschermen en te verbeteren. En daarmee ook de bescherming van de menselijke gezondheid.