Clicky


Witteveen+Bos ontwerpt overnachtingshaven voor binnenvaartschippers

Witteveen+Bos ontwerpt overnachtingshaven voor binnenvaartschippers
28-09-2015 10:07 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GIESBEEK - Ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om de planuitwerking en contractvoorbereiding voor een nieuwe overnachtingshaven in Giesbeek te verzorgen. Met landschapsarchitect van Paridon x de Groot en maritiem consultant BMT ARGOSS als samenwerkingspartners worden varianten afgewogen voor de nieuwe haven waar binnenvaartschippers op doorreis kunnen overnachten. Hiermee worden ook de ligplaatsen voor Giesbeekse schippers uitgebreid.

Specialisten van Witteveen+Bos op het gebied van morfologie, ruimtelijke kwaliteit, scheepvaart, havens en ecologie werken samen aan deze opdracht. In de eerste fase van het project wegen zij verschillende varianten af voor de overnachtingshaven, inclusief parkeer- en stroomvoorzieningen op de kade. Daarbij wordt rekening gehouden met de ruimtelijke inpasbaarheid en natuuroplossingen. In de nieuwe haven komt ruimte voor 17 binnenvaartschepen en voor de vloot van de Giesbeekse schippers. Om de Rhederlaag toegankelijk te maken voor grote binnenvaartschepen, moet ook de havenmond vergroot worden.

Na afweging van de varianten stelt Witteveen+Bos een voorkeursvariant op en bereidt de wijziging van het bestemmingsplan voor. Daarnaast vraagt zij de benodigde vergunningen aan en bereidt het contract voor de aannemer voor. De input van stakeholders uit Giesbeek is hierbij zeer gewenst. Volgens planning moet de wijziging van het bestemmingsplan eind 2017 ter inzage liggen en de nieuwe overnachtingshaven in 2020 in gebruik zijn. Witteveen+Bos verwierf deze opdracht op basis van de systematiek van Best Value Procurement (BVP). BVP gaat uit van inkopen en realiseren van maximale waarde voor de laagste prijs.

Het Gelderse Giesbeek is een dorp aan recreatieplas Rhederlaag en ligt langs de IJssel. Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bepaalden dat binnenvaartschippers om de 30 kilometer moeten kunnen overnachten. Met een ligging tussen de overnachtingshavens in Eefde en Lobith in is Giesbeek de aangewezen locatie voor een dergelijke haven.