Clicky


Mist en wolken voor de maansverduistering

Mist en wolken voor de maansverduistering
27-09-2015 16:28 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

RIJSWIJK (ANP) - Het noorden van het land kan de maansverduistering in de nacht van zondag op maandag misschien niet zien. Mogelijk gaat de maan dan verscholen achter mistbanken en wolkenvelden. Dat verwachten de weerbureaus MeteoGroup en Weerplaza. Zeeland en Limburg hebben de beste vooruitzichten: daar is mogelijk geen enkel wolkje aan de lucht.

Een volledige maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering koperrood. Dat heet een bloedmaan. De verduistering van maandag is bijzonder, omdat het tegelijk een supermaan is. De schijf van de maan is groter dan anders, doordat hij erg dicht bij de aarde staat. De afstand is 'maar' 356.876 kilometer.

De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982. De eerstvolgende keer is in 2033.

De verduistering begint om 2.11 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 7.24 uur is alles voorbij.

De maansverduistering is volledig, de maan zit helemaal in de schaduw van de aarde. Bovendien is de eclips in principe van begin tot eind te zien in Nederland. Dat lukt niet elke keer. Vaak is maar een deel van de maan verduisterd, of missen we het begin of het eind, of kunnen we überhaupt niets zien. De laatste keer dat we een volledige verduistering helemaal konden zien, was in februari 2008. De volgende keer is op 20 december 2029.