Transport Online - Bloedmaan verwacht tijdens maansverduistering

Bloedmaan verwacht tijdens maansverduistering

Bloedmaan verwacht tijdens maansverduistering
27-09-2015 09:44 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

RIJSWIJK (ANP) - De maan kleurt in de nacht van zondag op maandag koperrood. Dat komt door een volledige maansverduistering. Als er geen wolken zijn, is die in Nederland goed te zien. De schijf van de maan is bovendien groter dan anders, doordat hij erg dicht bij de aarde staat.

De kleur heet een bloedmaan, de grootte heet een supermaan. De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982.

De verduistering begint om 2.11 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 7.24 uur is alles voorbij.

Volledige eclips

De maansverduistering is volledig, de maan zit helemaal in de schaduw van de aarde. Bovendien is de eclips van begin tot eind te zien in Nederland. De laatste keer dat die combinatie lukte, was in 2008, de volgende keer is in 2029.

Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions