Clicky


Binnenhof ruim vijf jaar op de schop

Binnenhof ruim vijf jaar op de schop
25-09-2015 15:23 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het Binnenhof moet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten in die periode bivakkeren in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Stef Blok (Rijksdienst). Een zo sober mogelijke renovatie kost maximaal 475 miljoen euro, is de gedachte. Daarin zit een marge voor tegenvallers. "Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen'', zo is vanuit het kabinet gemeld.

Afgelopen week bleek dat de Eerste Kamer faliekant tegen totale sluiting is, maar het kabinet heeft er nu toch voor gekozen. Ook in de Tweede Kamer is niet iedereen wildenthousiast. Maar volgens Blok wijzen alle onderzoeken nu "eensluidend'' uit dat de sluiting voor 5,5 jaar het goedkoopst en het veiligst is en ook het minste overlast veroorzaakt. Dat geldt ook voor de omgeving, zoals de horeca en winkeliers in de directe omgeving, aldus Blok.

Ridderzaal

De renovatie kan in 2020 beginnen, want Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld moet eerst nog worden aangepast. Het departement is echter nu al erg geschikt, met zijn diverse grote vergaderzalen, aldus Blok. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij.

De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag. Het is verder de bedoeling dat publiek op het Binnenhof kan gaan kijken naar de renovatie, vanuit een informatiecentrum of vanaf een luchtbrug over het Binnenhof.

Het is ondanks de keuze voor de goedkoopste optie een dure operatie, erkent Blok, maar ,,het verbouwen van oude gebouwen is natuurlijk een heel kostbare aangelegenheid. Het is duurder dan ergens iets heel nieuws neer te zetten, maar niemand zou afscheid zou willen nemen van het Binnenhof.''