Clicky

 
Transport Online - Metaalwerkgevers geven geen krimp

Metaalwerkgevers geven geen krimp

Metaalwerkgevers geven geen krimp
25-09-2015 13:06 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [CE]

ROTTERDAM (ANP) - De vakbonden voeren de stakingen in de metaal steeds verder op, maar de werkgevers in de sector geven geen krimp. Op een zomerstop na, leggen sinds mei bijna wekelijks honderden tot duizenden metaalarbeiders een of twee dagen het werk neer. Het voortslepende cao-conflict lijkt een strijd van de langste adem te worden.

Volgende week staken werknemers voor het eerst drie dagen achterelkaar: truckbouwer DAF in Eindhoven zal het maandag, dinsdag en woensdag met honderden werknemers minder moeten doen.

DAF keurt de stakingen af. Het bedrijf voelt zich onevenredig hard getroffen. Volgende week wordt de vijfde keer dat de vakbonden de vrachtwagenfabriek proberen plat te gooien. Bij de eerdere stakingen dit jaar draaide de productie van DAF telkens op halve kracht.

Tot nu toe kwam het voor dat werknemers bij bepaalde bedrijven de ene dag staakten en vervolgens andere dagen moesten overwerken om het niet gedane werk weer in te halen, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. Langer achtereen staken moet dat voorkomen.

De actiebereidheid in de sector is groot, bleek ook vrijdag weer. Een mars over de Erasmusbrug in Rotterdam en betogingen in Hoogezand en bij het stadion van voetbalclub NEC in Nijmegen brachten bij elkaar wel 3500 man op de been. Het ging onder meer om krachten van de maritieme concerns Heerema en IHC en luchtvaartbedrijf Fokker. De opkomst was fors hoger dan de bonden hadden verwacht.

Nederland telt een kleine half miljoen metaalwerkers. Het cao-overleg zit al bijna een halfjaar muurvast. Recent deed werkgeversorganisatie FWT in de kleinmetaal nog een poging de onderhandelingen weer aan te jagen, door een eerder eindbod in te trekken en met nieuwe voorstellen te komen. Maar volgens de bonden biedt het nieuwe aanbod niet voldoende perspectief om weer met elkaar om de tafel te gaan.

FME, de werkgeversorganisatie van de grootmetaal, noemt de acties van de bonden "onverantwoord en onnodig''. Staken lost niks op, is de gedachte. Maar de werkgevers blijven wel bij het eindbod dat ze in april hebben gedaan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,743

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions