Clicky


'Nog altijd verbod vrachtverkeer Servië'

'Nog altijd verbod vrachtverkeer Servië'
23-09-2015 19:37 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

ZAGREB (ANP) - Kroatië staat nog altijd geen vrachtverkeer vanuit Servië toe. Het verbod blijft van kracht zolang Servië migranten alleen maar naar Kroatië en niet naar Hongarije doorstuurt. Dat heeft de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic verklaard.

Eerder meldde de Kroatische staatsradio dat de belangrijke grensovergang bij Bajakovo weer was geopend. Verkeer zou weer vrijelijk de grens over kunnen. Maar, zo zegt Ostojic, dat geldt alleen voor personenvervoer en voor vrachtwagens die vanuit Kroatië naar Servië willen. Andersom blijft het verbod gehandhaafd. "We wachten nog altijd op de eerste bus die naar Horgos gaat". Horgos is een plaats in Servië aan de grens met Hongarije. Pas dan mogen er weer vrachtwagens vanuit Servië Kroatië binnen rijden.

Kroatië sloot de grensovergang bij Bajakovo maandag gesloten om de grote toestroom van vluchtelingen te stoppen. Meer dan 30.000 migranten, onder wie veel Syriërs, reisden sinds vorige week dinsdag via Servië naar Kroatië. Zij kozen die route nadat Hongarije de grens met Servië letterlijk had dichtgetimmerd met een hek. De Serviërs brachten mensen die vanuit Macedonië het land waren binnengekomen direct met bussen naar de Kroatische grens. Kroatië is boos over die gang van zaken.

De Servische premier Aleksandar Vucic is op zijn beurt woest over de sluiting van de grens voor vrachtverkeer. Hij spreekt van een "schandaal" en dreigt met "politieke, juridische, en economische maatregelen" als de grens niet woensdag om middernacht weer open is. Details over die maatregelen gaf hij niet.