Clicky


Dijkhoff: vrijwillige opvang migrant ook goed

Dijkhoff: vrijwillige opvang migrant ook goed
22-09-2015 16:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Als alle EU-lidstaten dinsdag instemmen om vrijwillig vluchtelingen te herverdelen vanuit Italië en Griekenland, dan is er een akkoord. "Als iedereen zegt: we doen mee, dan is het ook goed’’, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega’s in Brussel.

Een ruime meerderheid van de 28 EU-lidstaten is voor een verplichte verdeelsleutel, maar enkele Oost-Europese landen zien dit niet zitten. Mogelijk wordt gestemd over de verplichting. "Dan zullen wij voor stemmen en dan kijk je hoeveel landen ervoor zijn."

Als de bewindslieden een akkoord bereiken, gaat Nederland de komende twee jaar ruim zevenduizend vluchtelingen opvangen vanuit de "frontlijnstaten" waar de meeste mensen binnenkomen. Zij behoren tot de 120.000 waar een besluit over moet vallen.

Echte vluchtelingen

Afgelopen week klopten 4200 migranten aan bij Nederland, fors meer dan de weken ervoor. Het gaat vooral om echte vluchtelingen, aldus de staatssecretaris. "Tot nu lukt het om iedereen opvang te bieden", voegde Dijkhoff toe. De grenzen hoeven nog niet dicht. "Als het er meer worden, moeten we nog harder werken. En ondertussen werken we hier in Brussel aan het beperken van de instroom ."

Dijkhoff zei dat een betere registratie van vluchtelingen bij binnenkomst in Europa noodzakelijk is voordat de herverdeling van start kan gaan. Dan is bekend waar iemand is binnengekomen en is dat in eerste instantie de standplaats, aldus de bewindsman.