Clicky


'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'

'Schandaal kost topman Volkswagen de kop'
22-09-2015 14:08 | Algemeen | auteur Redactie [CE]

WOLFSBURG (ANP/RTR) - Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller. Volkswagen noemde die berichten "belachelijk".

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, zegt de krant. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's zou dat dus niet meer doorgaan. Zijn huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa.

De Duitse beleggersvereniging DSW zei dat Winterkorn niet onmiddellijk op straat gezet moet worden. Volgens de organisatie moet Volkswagen de tijd krijgen om de zaak te verklaren en te zeggen wie van het schandaal op de hoogte was. Door het schandaal is circa 27 miljard euro aan beurswaarde van Volkswagen in rook opgegaan.