Vrachtwagens stoten bijna meer CO2 uit dan auto's

Vrachtwagens stoten bijna meer CO2 uit dan auto's
22-09-2015 11:38 | Milieu | auteur Redactie [CE]

BRUSSEL - Vrachtwagens en bussen dreigen in 2030 het meerderheid van de CO2-uitstoot voor hun rekening te nemen. Ze zijn echter amper 5% van de voertuigen op de weg. De maakt de werkgroep Transport & Environment vandaag bekend in een onderzoek.

Eerder dit jaar drongen Nederland, België, Groot-Brittannië en Slovenië aan op beperking van de CO2-uitstoot van vrachtwagens. De vier landen zeiden dat dit nodig was als de EU haar klimaatdoelstelling van 2030 wil halen. In 2030 dreigen vrachtwagens 41% van de uitstoot voor hun rekening te nemen, tegenover 47% van auto's. Er rijden echter veel minder vrachtwagens op de Europese wegen.

Tussen 1990 en 2010 is de uitstoot van vrachtwagens met 36% gestegen doordat ze meer zijn gaan rijden en omdat een vrachtwagen nu eenmaal meer brandstof verbruikt dan een personenauto.

De Europese Unie wil nu echt met uitstootlimieten komen na het kartelschandaal waarbij vrachtwagenfabrikanten onderling afspraken maakten over zuinigere vrachtwagens. In navolging van Japan en de Verenigde Staten wil de EU de uitstoot van vrachtwagens dus gaan beperken om de fabrikanten te dwingen schonere vrachtwagens te ontwikkelen.

Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat Volkswagen bij personenauto's gesjoemeld heeft met de uitstoot. Testresultaten werden gemanipuleerd waardoor hun auto's schoner leken dan ze eigenlijk zijn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,769
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden