Transport Online - Franse NS discrimineerde gastarbeiders

Franse NS discrimineerde gastarbeiders

Franse NS discrimineerde gastarbeiders
21-09-2015 13:29 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is maandag door een arbeidsrechtbank in Parijs veroordeeld wegens stelselmatige discriminatie van gastarbeiders in de jaren zeventig.

Meer dan achthonderd zogeheten Marokkaanse chibani's (gepensioneerde Noord-Afrikaanse gastarbeiders) hebben de SNCF aangeklaagd omdat ze tijdens hun loopbaan zijn gediscrimineerd. Ze hadden moeilijker toegang tot goede betrekkingen of tot betere arbeidscontracten en kregen armzaliger pensioenregelingen dan gewone Franse werknemers.

De meeste klagers, circa 90 procent, hebben na vijftien jaar procederen uiteindelijk gelijk gekregen van de rechter. De schadevergoedingen die de SNCF moet uitkeren, zijn gemiddeld 200.000 per ex-werknemer. De staatsspoorwegmaatschappij heeft de Marokkaanse gastarbeiders ,,gediscrimineerd bij de uitvoering van hun arbeidscontract en heeft hun rechten op pensioen geschonden'' oordeelde de rechter.

Het tekort aan arbeidskrachten leidde in de jaren 1962 tot 1973 tot de komst van tussen de 100.000 en 170.000 gastarbeiders. Velen kwamen uit Marokko, Tunesië of andere Noord-Afrikaanse landen. In hun contracten stond dat ze op gelijke manier werden behandeld als Franse collega's. In werkelijkheid was dat niet zo. Tegenwoordig leven talrijke van deze spoorwegarbeiders op pensioenen die half zo groot zijn als die van hun in Frankrijk geboren collega's van toen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,637
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions