Apple verwijdert apps uit Store na aanval

Apple verwijdert apps uit Store na aanval
21-09-2015 09:30 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

CUPERTINO (ANP) - Apple haalt de bezem door de App Store, waar mensen apps op hun iPhone en iPad kunnen zetten. Het systeem is voor het eerst op grote schaal aangevallen. Hackers wisten apps te besmetten. Het zou gaan om tientallen en mogelijk honderden programmaatjes. Die worden verwijderd uit de Store.

Volgens beveiligingsbedrijven zijn mogelijk honderden miljoenen mensen de dupe. Wie achter de aanval zit, is niet duidelijk. Gedupeerden kunnen het beste de besmette apps verwijderen en hun wachtwoorden aanpassen.

Beveiliger Fox-IT uit Delft heeft met de collega's van het Amerikaanse Palo Alto Networks een overzicht gemaakt van besmette apps. Die blijken vooral populair in China. Het gaat bijvoorbeeld om chat-app WeChat en taxi-app Didi Kuaidi. Maar ook apps die hier worden gebruikt, zoals WinZip en CamCard, zouden zijn gekaapt.

De cyberaanvallers drongen door tot de App Store doordat ze de makers van de apps voor de gek wisten te houden. Ze maakten een nepversie van Xcode, de software die wordt gebruikt om apps te bouwen. Die stond op Chinese servers en werd gedownload door Chinese app-makers. Voor hen was de kopie gemakkelijker en sneller te verkrijgen dan de officiële software van Apple. Zo infiltreerden de aanvallers in de apps en kregen ze uiteindelijk toegang tot de apparaten van nietsvermoedende gebruikers.

Het virus kan een gebruiker bijvoorbeeld vragen ergens een wachtwoord in te voeren. Zo kunnen de aanvallers nog meer informatie krijgen. Palo Alto Netwerks noemt het "erg schadelijk en gevaarlijk''.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden