Tsipras eist zege op Griekse verkiezingen

Tsipras eist zege op Griekse verkiezingen
20-09-2015 22:58 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

ATHENE (ANP) - Syriza is opnieuw de grootste partij van Griekenland. Leider Alexis Tsipras eiste zondag de overwinning op bij de verkiezingen. Hij zei daarbij dat zijn linkse partij een duidelijk vierjarig mandaat heeft gekregen van de kiezers.

Syriza kreeg de steun van 35,54 procent van de kiezers, na het tellen van de helft van de stemmen. De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) volgt met 28,07 procent. Hun leider, Evangelos Meimarakis, erkende zondagavond de verkiezingen te hebben verloren. Bij de huidige stand krijgt Syriza 145 van de 300 zetels in het parlement, ND 75. Gebaseerd op de huidige tussenstand is er een opkomst van 55,4 procent. In januari, toen Tsipras won, was dat 63,6 procent.

Sprekend tot een juichende menigte op een centraal plein in Athene zei een stralende Tspiras dat hij rechtvaardiging voelde. Hij trad vorige maand af als premier en schreef nieuwe verkiezingen uit omdat hij niet meer genoeg steun had.

"In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar", zei Tspiras. "We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond", voegde hij eraan toe.

De voorman van de Onafhankelijke Grieken heeft zondag gezegd dat zijn partij samen gaat werken met Syriza om een coalitie te vormen. "Vanaf morgen zullen we een regering vormen, met Alexis Tspiras als minister-president", zo zei Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken, een rechtse partij.

De Franse president Francois Hollande noemde de overwinning van Syriza een "belangrijke succes", zowel voor Griekenland als voor Europa. "Dit is een belangrijk resultaat voor Griekenland, dat nu een periode van stabilisatie zal ingaan met een stevige meerderheid", aldus Hollande. "Het is een belangrijk succes voor Europa, dat moet luisteren naar de boodschap van de Grieken."

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft Syriza en partijleider Tsipras zondagavond gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning. "Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten.''

Dijsselbloem zegt weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken en door te willen gaan met Griekenland te steunen met zijn "ambitieuze hervormingsinspanningen''.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden