Syriërs aangehouden voor grootschalige mensensmokkel

Syriërs aangehouden voor grootschalige mensensmokkel
18-09-2015 13:07 | Misdaad | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De Koninklijke Marechaussee heeft twee Syriërs aangehouden vanwege het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Een jaar geleden startte onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdverdachte, een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij zou vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven naar Nederland en andere West-Europese landen smokkelen.

De man uit Eindhoven onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto’s en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald. De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven.  De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.

Verschillende mensen reisden naar het buitenland om het geld op te halen dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. Een van de aangehouden mannen, een 26-jarige neef van de hoofdverdachte, deed vermoedelijk allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

De misdaadwinsten van de smokkelaars stroomden vanuit Milaan, Wenen en Budapest via een underground bankier naar Nederland. Met behulp van stromannen werden geldbedragen binnen een minuut via money transfers internationaal ontvangen en betaald. Contant geld werd ook in bewaring gegeven bij een vrouwelijk familielid in Eindhoven. Ook deze vrouw is vorige week aangehouden, maar zondag in vrijheid gesteld in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

De verdachten hielden hun organisatie buiten beeld van de autoriteiten door auto’s voor het vervoer van vluchtelingen te huren of kort voor gebruik over te schrijven op naam van katvangers. Ook wisselden zij regelmatig van mobiele telefoon of telefoonnummer.

De smokkelpraktijken begonnen in Turkije waar vluchtelingen werden geronseld voor de overtocht per boot naar Griekenland of Italië. De hoofdverdachte onderhield nauwe banden met een 27-jarige Syrische medeverdachte in het buitenland, die op zijn beurt contacten had met andere mensensmokkelaars.

Voorafgaand aan de inscheping betaalden vluchtelingen 7000 euro. Voor een smokkelreis met een personenauto of bestelbusje vanuit Italië betaalden zij per persoon 700 euro. Vermoedelijk vertrokken vanuit Milaan en Wenen dagelijks personenauto’s en busjes naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden.

In de afgelopen maanden verplaatsten de smokkelaars hun activiteiten naar Budapest. Vanwege het grote aanbod vluchtelingen verdubbelden zij ook hun prijzen. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal. Wie niet kon betalen werd ook niet gesmokkeld.

De marechaussee onderschepte verschillende keren illegale transporten met mensen. Ook in Duitsland en Oostenrijk strandden voertuigen van de mensensmokkelaars met Syrische vluchtelingen in (met spoed) opgezet grenstoezicht.

De hoofdverdachte en diens neef uit Eindhoven zijn vorige week vrijdag aangehouden. zij verblijven sindsdien in voorlopige hechtenis. Bij de doorzoeking van hun woningen en ook op andere adressen is deze week beslag gelegd op computers, mobiele telefoons, identiteitsdocumenten en administratie.

In het onderzoek is nauw samengewerkt met de autoriteiten in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Hongarije en de Nederlandse belastingdienst.  Eurojust en Europol ondersteunden de internationale samenwerking, die leidde tot een gezamenlijke operatie met de Duitse en Hongaarse autoriteiten. De eerder genoemde 27-jarige medeverdachte kon daardoor eerder deze maand in Budapest worden aangehouden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden