Clicky


Vliegtuigen kunnen worden binnengeloodst met behulp van camera's

Vliegtuigen kunnen worden binnengeloodst met behulp van camera's
18-09-2015 09:55 | Algemeen | auteur Redactie [CE]

ZWAAGWESTEINDE - Luchtverkeersleiders dreigen overbodig te worden door een nieuw systeem van SAAB. Het Zweedse bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarmee vliegtuigen door één persoon kunnen worden binnengehaald met behulp van veertien hd-camera's.

Deze camera's nemen de vliegtuigen in elke weersomstandigheid waar. Het systeem moet worden bestuurd door één persoon. Dit kan van 100 kilometer afstand.

Een woordvoerder van SAAB verklaarde tegenover de BBC hoe het systeem werkt: "De camera's en sensoren zien het vliegtuig in alle weersomstandigheden, beter dan het menselijke oog."

De Britse luchtverkeersleiding denkt dat dit nieuwe systeem een doorbraak kan zijn in het luchtverkeer. Zij willen er graa mee gaan werken, wat al gebeurt op het Leesburg Executive Airport in de Amerikaanse staat Virginia en in Zweden.

Defensie-expert SAAB zegt dat het naast het personenvervoer ook erg bruikbaar kan zijn voor defensie. Als het systeem op een vrachtwagen wordt gemonteerd dan kunnen er zogenaamde 'pop-up vliegvelden' ontstaan. Dit is vooral handig in oorlogsgebieden waar het leger mobiel moet zijn.