Transport Online - Betalen in het ov met bankpas of mobieltje

Betalen in het ov met bankpas of mobieltje

Betalen in het ov met bankpas of mobieltje
18-09-2015 09:03 | Algemeen | auteur Redactie [CE]

ZOETERMEER (ANP) - Inchecken in trein, tram of bus door je mobieltje als ov-chipkaart te gebruiken. Het is mogelijk volgend jaar al gemeengoed in het openbaar vervoer in Nederland. De vervoerders beginnen binnenkort proeven met nieuwe technieken als het betalen met een bankpas of smartphone. Bij een succesvolle proef, komt het mobiel betalen in de loop van 2016 voor iedereen beschikbaar.

Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid zitten, presenteerde vrijdag een toekomstvisie voor de komende jaren. De ov-chipkaart blijft gewoon bestaan. De meeste reizigers zijn volgens de vervoerders tevreden over het gebruiksgemak. Er wordt wel voortdurend gezocht naar mogelijkheden tot verbetering.

Zo ziet het NOVB kansen met het reizen op rekening, in plaats van vooraf betalen. Wat verder in de toekomst hoeven we wellicht niet eens meer in te checken, omdat een speciaal 'beacon' in de trein onze aanwezigheid automatisch registreert. Op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, start dit najaar tevens een proef waarbij treinreizigers niet meer tussentijds hoeven uit- en in te checken bij overstap naar een andere treinvervoerder.

De pilots zijn bedoeld om te kijken of de nieuwe betaalmethodes ook echt meer reizigersgemak opleveren en of ze voldoende veilig zijn. Elke reiziger krijgt straks de mogelijkheid om zijn eigen manier van afrekenen te kiezen.

Om al de innovaties te kunnen waarmaken, richten de ov-bedrijven een speciale coöperatie op. Door het lidmaatschap van de coöperatie zijn alle vervoerders gezamenlijk eigenaar van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Reizigersorganisaties zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. ,,Wij zitten aan tafel en wij zullen ons inzetten om nieuwe betaalmethodes echt klantvriendelijk in te voeren'', laat voorzitter Arriën Kruyt van Rover weten. ,,Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar en laat zien dat we steeds beter samenwerken in het openbaar vervoer.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen