Clicky


OM eist meer dan 30 jaar cel voor drugstransport in bananen

OM eist meer dan 30 jaar cel voor drugstransport in bananen
17-09-2015 19:21 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Amsterdam tegen vijf verdachten van de smokkel van 436 kilo cocaïne in totaal meer dan 30 jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM vervolgde hen niet alleen voor de drugssmokkel, maar ook voor deelneming aan een criminele organisatie.

Bananen

De officier van justitie onderstreepte voor de rechtbank de zeer grote omvang van de partij drugs. Het transport met een straatwaarde van ongeveer 20 miljoen euro is in maart 2014 in de haven van Antwerpen onderschept. De container met bananen waarin de drugs waren verborgen was afkomstig uit Venezuela. De cocaïne was verpakt in dunne lagen folie in het dak van de container.

De container bereikte na de ontdekking van de drugs een paar dagen later z’n bestemming in een loods in Rucphen. De politie, die het transport had gevolgd, greep in op het moment dat de verdachten in de container op zoek gingen naar de harddrugs.

Codenamen

Uit het strafrechtelijk onderzoek kwam naar voeren dat de verdachten al in 2013 bezig waren met de voorbereidingen van de drugssmokkel. Zij beschikten op verschillende momenten over veel telefoons en telefoonnummers en maakten ook wel gebruik van versleutelde telefoons en codenamen, zogenoemde nicknames,  om met elkaar contact te onderhouden.

Drie van de verdachten zijn in de ogen van het OM de daadwerkelijke organisatoren van en daarmee de motor achter de cocaïnezending. De vierde had de bananencontainer besteld en naar zijn bedrijf in Rucphen laten komen. Hij was daarom onmisbaar. De rol van de vijfde man was er een op de achtergrond. Hij was een chauffeur, die mogelijk ook op de uitkijk stond bij het uitpakken van het illegale transport.

Grote schade en onrust

De schade en onrust in de samenleving als gevolg van cocaïne is groot, aldus de officier van justitie. Bovendien vormt cocaïne een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. “De verdachten hebben slechts oog gehad voor hun eigen geldelijk gewin.”

De geëiste gevangenisstraffen liepen op van 15 maanden voor de chauffeur en 4,5 jaar voor de verdachte die de container had besteld tot twee keer 8 en een keer  9 jaar voor het driemanschap dat gezien wordt als de motor achter het drugstransport.

De uitspraak van de rechtbank wordt op 6 oktober verwacht.