Clicky


D66: Grote overwinning passagiers luchtvaart

D66: Grote overwinning passagiers luchtvaart
17-09-2015 19:17 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is blij met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie (ECJ) over de passagiersrechten in de luchtvaart. Vandaag oordeelt het Hof dat bij annulering van een vlucht vanwege onvoorziene technische problemen die ontstaan bij de normale uitoefening van activiteiten, luchtvaartmaatschappijen passagiers een schadevergoeding moeten betalen.

Van Miltenburg: "De luchtvaartmaatschappijen hebben zich tot nu toe altijd bij technische problemen kunnen verschuilen achter de vage term 'buitengewone omstandigheden' om zo schadevergoeding te omzeilen. Dat tijdperk is nu voorbij. Dit is een grote overwinning voor de passagiers en een mooi voorbeeld van hoe belangrijk eenduidige Europese wetgeving is voor de consumenten."

Buitengewone omstandigheden

De zaak ging om een Nederlandse vrouw die op een KLM-vlucht van Ecuador naar Amsterdam met negentwintig uur vertraging landde. Volgens de KLM was de vertraging te wijten aan defecte vliegtuigonderdelen. Door deze "buitengewone omstandigheden" weigerde zij schadevergoeding uit te keren. 

Op grond van Europees recht dient de luchtvaartmaatschappij bij annulering van een vlucht aan de betrokken passagiers verzorging te verstrekken en een schadevergoeding te betalen (tussen 250 EUR en 600 EUR, al naargelang de afstand).  Zij hoeft deze schadevergoeding echter niet te betalen wanneer zij kan aantonen dat de annulering is te wijten aan buitengewone omstandigheden die zelfs niet hadden kunnen worden voorkomen indien alle redelijke maatregelen waren getroffen. Het Hof van Justitie maakt dat technische problemen die ontstaan bij de normale uitoefening van activiteiten door de luchtvaartmaatschappijen, niet vallen onder de definitie "buitengewone omstandigheden".

Volgens de Europese rechter kunnen technische problemen slechts nog vallen onder "buitengewone omstandigheden als er sprake is van een verborgen fabricagefout, sabotage of terroristische daden en daarmee luchtvaartmaatschappijen van hun plicht ontslaan tot schadevergoeding.