Clicky


Vrachtafhandelaars hebben actie gevoerd tegen duikvlucht Schiphol

Vrachtafhandelaars hebben actie gevoerd tegen duikvlucht Schiphol
17-09-2015 18:51 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Zo’n honderd passagiers- en vrachtafhandelaars voerden vanmiddag actie op Schiphol voor betere arbeidsomstandigheden. Ze overhandigden aan Miriam Hoekstra, directeur Operations Schiphol, hun witboek ‘Duikvlucht’, over de ‘race to the bottom’ in de afhandeling op Schiphol.

De vrachtafhandelaars willen dat de luchthaven haar verantwoordelijkheid neemt en sociale normen gaat stellen aan de afhandelingsbedrijven. Zij voeren onderling een hevige concurrentie ten koste van de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers. De afhandelaars willen doorgaan met hun acties totdat er een einde komt aan de duikvlucht.

Hoekstra die het witboek met aanbevelingen in ontvangst nam, beloofde het aandachtig door te lezen en het gesprek aan te willen gaan met vakbond en werkgevers. Hoekstra: “Wij hebben geen contractuele relatie met de medewerkers, maar de kwaliteit van afhandeling is cruciaal voor Schiphol. Druk door concurrentie maakt dat niet altijd mogelijk.”

Arbeidsvoorwaarden nemen duikvlucht

De arbeidsvoorwaarden van de bagage en vrachtafhandelaars op Schiphol hebben de afgelopen jaren een duikvlucht genomen als gevolg van de moordende concurrentie tussen de afhandelingsbedrijven. Die houden elkaar gevangen in een race-to-the-bottom van telkens lagere prijzen voor een hogere productie. De afhandelaars betalen de rekening.

En die zijn het zat. “Er zijn meerdere afhandelbedrijven actief op Schiphol. De vliegmaatschappijen kijken gewoon welke het goedkoopst is. Zo gaat elk afhandelbedrijf steeds verder onder de prijs zakken. Dit gaat ten koste van ons. Wij moeten steeds meer doen, met minder mensen”, zegt afhandelaar Harry.

Moordende concurrentie tussen acht bedrijven

Op Schiphol zijn acht afhandelingsbedrijven actief. Aviapartner Handling, Dnata, Menzies Aviation, Menzies World Cargo en Swissport hebben allemaal eigen cao’s. Swissport Cargo, Skylink en WFS hebben helemaal geen cao en KLM voert haar eigen afhandeling uit.