Clicky


Ratelband krijgt boete van 750 euro

Ratelband krijgt boete van 750 euro
17-09-2015 13:38 | Showbizz | auteur Redactie [FE]

DORDRECHT (ANP) - De rechtbank in Dordrecht heeft Emile Ratelband donderdag veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 750 euro voor mishandeling van zijn ex-vrouw Moon van Buuren, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld was.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de positiviteitsgoeroe haar in december 2013 tegen haar schenen geschopt, in het gezicht geslagen en bedreigd. "Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten", zou hij haar hebben toegeroepen.

Maar deze bedreiging, die door Van Buuren met een memo-recorder was opgenomen, vond de rechter niet overtuigend. Volgens Ratelband zijn die audiofragmenten bewerkt, maar uit onderzoek van het NFI is gebleken dat dit niet het geval is. Toch vond de rechter de opnamen onvoldoende bewijs om te stellen dat Ratelband zijn ex bedreigde. In de opnamen, die op verzoek van de verdediging niet werden afgespeeld, is te horen hoe Van Buuren Ratelband vraagt te herhalen wat hij zei omdat ze hem niet goed verstond. Dat deed hij niet.

De rechter achtte het verder alleen bewezen dat Ratelband haar schopte, maar niet sloeg. De straf viel daarom lager uit dan de eis. De aanklager had eerder op de dag een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist.

Ratelband ontkende donderdag de mishandeling van de "drama queen'' in alle toonaarden, maar hij tekent geen beroep aan "vanwege de kinderen". Hij vindt de rechtszaak een aanfluiting. Toch is Ratelband blij met de gedeeltelijke vrijspraak en hij hoopt dat hij en zijn ex weer normaal contact kunnen hebben over de zorg van de kinderen.

Voorafgaand aan de zaak vond voor de rechtbank een klein opstootje plaats tussen Ratelband en Henk Verhaeren, die de biografie Ik, Ratelband schreef. Verhaeren filmde de aankomst van Ratelband, maar die gooide de telefoon van de schrijver weg. Ook probeerde Verhaeren Ratelband het boek aan te bieden, maar ook dat leidde tot duw- en trekwerk. Ratelband moet niets van de biografie hebben.