Clicky


Mobiele grenscontrole bij overgang Babberich

Mobiele grenscontrole bij overgang Babberich [+foto's]
17-09-2015 12:39 | Controles | auteur Redactie [FE]

BABBERICH (ANP) - De marechaussee heeft donderdag een paar uur lang een mobiele controle uitgevoerd bij de Duits-Nederlandse grensovergang bij Babberich (Bergh Autoweg). Vanaf donderdag breidt de dienst deze controles uit op jacht naar mensensmokkel en mensensmokkelaars. Dit is besloten vanwege de verhoogde instroom van vreemdelingen in Nederland.

De marechaussee gaat de komende tijd in Nederland steekproefsgewijs controleren op de weg, op vliegvelden, internationale treinen en op het water. Ze krijgt daarbij hulp van militairen van de landmacht. Op de parkeerplaats bij Babberich hielpen de militairen met spiegels en trappen de eerste onderschepte vrachtwagens door te lichten.

Ook werd een speciale zoekhond gebruikt bij de controle van de vrachtwagens. Die is getraind om verborgen mensen op te sporen. Bij de actie in Babberich werden donderdag geen vluchtelingen aangetroffen.

De marechaussee wil voorkomen dat mensen onder mensonterende omstandigheden Nederland in worden gesmokkeld of zo door Nederland worden getransporteerd. Bij het smokkelen van mensen met vrachtwagens zijn de afgelopen tijd in Europa al vele doden gevallen. "We willen natuurlijk niet dat dit in Nederland gebeurt'', zei een woordvoerder van de marechaussee. De verscherpte controle is ook ingevoerd om de veiligheid van Nederland te bewaken, onder meer vanwege de terreurdreiging.

Motorrijders van de marechaussee onderscheppen vrachtwagens die in het profiel passen, dat ze mogelijk mensen zouden kunnen smokkelen. De vrachtwagens worden vervolgens naar de parkeerplaats geleid en doorgelicht.