Clicky


Havenstrategie Moerdijk 2030: concrete opgaven en ambities

Havenstrategie Moerdijk 2030: concrete opgaven en ambities
16-09-2015 19:52 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

MOERDIJK - Onderzoeken naar samenwerking met verschillende bedrijven, goed nabuurschap en de oprichting van een warmtebedrijf zijn een aantal van de onderwerpen die zijn opgenomen in het uitvoeringsprogramma 2015-2017. Het uitvoeringsprogramma is een schematisch overzicht van concrete opgaven en ambities uit de havenstrategie Moerdijk 2030.

Het uitvoeringsprogramma beschrijft niet alleen welke organisatie voor welke opgave staat, maar ook de bijbehorende fasen en aanpak. Het programma dient als een agenda voor de komende jaren en is ingedeeld in drie onderdelen. De onderdelen zijn: People, Planet en Profit. Het onderdeel Profit schenkt onder andere aandacht aan het onderzoek naar de samenwerking met verschillende bedrijven. Het onderdeel People gaat met name over goede buurschap. In het onderdeel Planet wordt de verdere uitvoering van het actieprogramma ‘Samen werken aan veiligheid’ en het onderzoek naar de oprichting van het warmtebedrijf behandeld.

Intensieve samenwerking

Het programma is opgesteld onder leiding van de Stuurgroep Havenstrategie. Daarin werken de gemeente Moerdijk, provincie Noord-Brabant en Havenschap Moerdijk samen.

“Om het Uitvoeringsprogramma compleet te maken gaan we nu in gesprek met andere onmisbare partners over de uitwerking van de opgaven op hun terrein. Intensieve samenwerking tussen al deze partijen is nodig om een optimaal resultaat te behalen”, licht Bert Pauli, voorzitter van de Stuurgroep Havenstrategie, toe.

Excellent             

In juni 2014 is de Havenstrategie Moerdijk 2030 vastgesteld. Daarin is vastgelegd dat Port of Moerdijk in 2030 hét knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie in de Vlaams-Nederlandse Delta is. Port of Moerdijk is excellent in duurzaamheid en veiligheid. Stuurgroeplid Thomas Zwiers: “Ambities uit de Havenstrategie –zoals goed nabuurschap, en ambities op het gebied van volksgezondheid en onderwijs en arbeidsmarkt- zijn in het Uitvoeringsprogramma concreet gemaakt. Daarmee is realisatie weer een stap dichterbij.”

Drie fases

De uitvoering van de Havenstrategie verloopt via drie fases. In fase één zijn drie urgente trajecten met voorrang opgepakt: de aanpak van de leefbaarheid van het dorp Moerdijk (met onder andere de Moerdijkregeling), de herijking van de governance van het Havenschap en de Europese subsidieaanvraag voor het onderzoek naar de verbetering van het spoor. In de tweede fase hebben de drie kernpartners het Uitvoeringsprogramma opgesteld.

“Bij het Havenschap hebben we het realiseren van de opgaven en ambities uit de Havenstrategie ook al in de reguliere werkprocessen opgenomen. Onze begroting voor 2016 sluit bijvoorbeeld naadloos aan op de Havenstrategie", aldus stuurgroeplid Ferdinand van den Oever.

De derde fase gaat nu van start. De Stuurgroep gaat met partners in gesprek over uitwerking van de opgaven.