Clicky


Eis 3 jaar cel tegen Badr Hari

Eis 3 jaar cel tegen Badr Hari
16-09-2015 13:35 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep drie jaar cel geëist tegen kickbokser Badr Hari. De aanklager houdt de 30-jarige vechtsporter verantwoordelijk voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Daaronder was ook die van zakenman Koen Everink in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012.

De eis viel lager uit dan vorig jaar, toen de officier van justitie de rechtbank vroeg Hari een gevangenisstraf van vier jaar op te leggen, waarvan een voorwaardelijk. Aanleiding daarvoor was dat het OM zich in hoger beroep op het standpunt stelde dat bij de mishandeling van Everink geen sprake was van voorbedachte rade, wat eerder wel werd verondersteld.

De aanklager ging niet in beroep tegen de vrijspraak die de rechtbank Hari vorig jaar in een paar geweldszaken verleende. De rechtbank veroordeelde Hari vorig jaar uiteindelijk tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Onaantastbaar

Voor het hof gaf de aanklager woensdag aan dat hij bij het voorbereiden van het proces ,,een steeds somberder beeld" van de persoon Hari kreeg. "Geen empathie, geen schuldgevoel, het zijn bevindingen van deskundigen waarmee ik het eens ben. Het is niet uit te sluiten dat hij doelbewust een imago heeft proberen te creëren dat met hem niet te spotten viel, dat hij onaantastbaar was."

Omdat Hari nauwelijks meer in Nederland is, vond het OM een deels voorwaardelijke straf niet zinvol. Om diezelfde reden vroeg de aanklager het hof de schorsing van Hari's voorarrest komende vrijdag na afloop van de zaak direct op te heffen.