Schavemaker opent containerterminal in Polen

Schavemaker opent containerterminal in Polen
16-09-2015 10:49 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

De vennootschap Schavemaker Invest heeft in augustus 2015 haar investering afgerond op het terrein van het Containerterminal te Kąty Wrocławskie. Dankzij het gerealiseerde project is op de kaart van Neder-Silezië de eerste algemeen toegankelijke, moderne en zeer goed gelokaliseerde containerterminal verschenen.

Expediteurs en vervoerders in railvervoer hebben vandaag al een ruime en goed uitgeruste overslagplaats tot hun beschikking, die staat voor hoge kwaliteit dienstverlening in overslag, laden, lossen en opslag van containers, alsmede het regelen van formaliteiten betreffende de aankomende en vertrekkende treinen.

De totale kosten van de investering bedroegen 45,2 miljoen Poolse zloty. De investering is uitgevoerd in het kader van het project, dat een financiering van 11,7 miljoen zloty uit het budget van de Europese Unie had gekregen, uit middelen van het Cohesiefonds in het kader van het Operationeel Programma Infrastructuur en Milieu.

De investering omvatte de bouw van een administratief en sociaal gebouw, een verharde plaats voor de opslag van containers, waaronder voor de opslag van containers met gevaarlijke stoffen, bouw van wegen en parkeerplaatsen, een spooraansluiting alsmede riool-, elektriciteits- en telecommunicatienetwerk.

Er is ook materieel voor verplaatsing van de containers aangekocht – twee nieuwe reachstackers met een hefvermogen van 45 ton en een RTG portaalkraan met een hefvermogen van 45 ton. Verder is de terminal is uitgerust met een nieuw systeem t.b.v. monitoring
en bediening van de inrijpoorten.

Na de afronding van de bouw bedraagt de operationele oppervlakte van de terminal te Kąty Wrocławskie ca. 5 ha en de opslagoppervlakte 2700 TEU. De spoorvervoerders  hebben tot hun beschikking een nieuwe spooraansluiting bestaande uit twee sporen met de totale gebruikslengte van 764,5 m.

De terminal is beveiligd door de bewaking en 7 dagen per week 24 uur per dag gemonitord. Het beheer van de terminal wordt ondersteund door een modern IT-systeem, dat een mogelijkheid biedt tot elektronische gegevens uitwisseling EDI (Electronic Data Interchange) en overbrengen van gegevens via radiogolven RFID (radio – frequency identification).

Dit is tot dusver de grootste door de groep Schavemaker gerealiseerde investering in Midden-Oost Europa. Tot de realisatie ervan is beslist in 2008 na een voorafgaande grondige analyse van behoeftes op de Poolse markt van vervoersdiensten. De lokalisatie van de investering in Kąty Wrocławskie is dus niet toevallig. De terminal ligt 1 km vanaf de snelweg A4, in de directe nabuurschap van de grootste economische zones van Neder-Sielzië (Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna, Legnicka Specjalna Strefa Ekonomiczna en Tarnobrzeska Specjalna Strefa Ekonomiczna Subzone Wrocław-Kobierzyce). Deze zones concentreren een groot aantal producenten van goederen die uitstekend geschikt zij voor containervervoer, zoals consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten, machines en apparatuur, voedingsmiddelen.

Duurzame ontwikkeling gaat voor

Schavemaker Invest Sp. z o. o. hoort bij de Nederlandse groep Schavemaker, voortgesproten uit het bedrijf Schavemaker Transport opgericht in 1967 in Nederland door Henk Schavemaker. Sindsdien is de firma gegroeid tot een internationale organisatie in logistiek, die buiten Nederland ook nog vestigingen heeft in andere Europese landen, onder meer in Polen. Slowakije, Oostenrijk en Bulgarije.

Oorspronkelijk was de groep Schavemaker uitsluitend bezig met vervoer over de weg, toch blijft zij in de laatste jaren stelselmatig het beleid van duurzame ontwikkeling voeren, wat resulteert in talrijke Europese investeringen op het gebied van uitbreiding van de infrastructuur en de technische basis van intermodaal transport.

Het doel van de investering in Kąty Wrocławskie was dus niet alleen het versterken van de bestaande marktpositie van de vennootschap Schavemaker Invest, maar ook de ontwikkeling van een milieuvriendelijke vervoersinfrastructuur. Op dit moment is het voornaamste doel van het Vennootschapsbestuur het overtuigen van de vertegenwoordigers van productiebedrijven uit Neder-Silezië en expediteurs om steeds vaker voor vervoerdiensten per spoor te kiezen.

Volgens de verwachtingen zal dankzij de gerealiseerde investering op langer termijn bij een groot aantal door het grondgebied van Neder-Silezië vervoerde ladingen een overgang van vervoer met auto`s naar spoorvervoer plaatsvinden. Een positief effect daarvan worden beperking van de door autoverkeer veroorzaakte milieuverontreiniging, vermindering van het verval van wegen en vergroting van de veiligheid op regionale wegen.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden