Clicky

 
Transport Online - Afhandelaars: 'Schiphol, stop de concurrentie die ten koste van ons gaat!'

Afhandelaars: 'Schiphol, stop de concurrentie die ten koste van ons gaat!'

Afhandelaars: 'Schiphol, stop de concurrentie die ten koste van ons gaat!'
16-09-2015 10:01 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - De passagiers- en vrachtafhandelaars op Schiphol willen dat de luchthaven haar verantwoordelijkheid neemt en sociale normen gaat stellen aan afhandelingsbedrijven. Alleen zo kan de duikvlucht van de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de afhandelaars worden gestopt. “Stop de concurrentie die ten kost van ons gaat”, zeggen ze donderdagmiddag tegen Schiphol en geven de luchthaven aanbevelingen over hoe het beter kan.

Achter de schermen onder grote druk werken

De afhandelaars zijn de mensen die zorgen dat je koffer, vanaf het moment dat je ‘m incheckt, op het zelfde vliegveld landt als jij. En dat vracht en goederen in en uit worden geladen. En nog heel zijn. Op de incheckmedewerkers na, zie je ze vrijwel nooit. Ze werken achter de schermen, in de krochten van Schiphol, en ze werken onder grote druk. En met die druk nemen ook de veiligheidsrisico’s toe. Hun arbeidsvoorwaarden hebben de afgelopen jaren een duikvlucht genomen. Allemaal het gevolg van de moordende concurrentie tussen de afhandelingsbedrijven. Die houden elkaar gevangen in een race-to-the-bottom van telkens lagere prijzen voor een telkens hogere productie. De rekening gaat naar de afhandelaars.

Concurrentie ten koste van werknemers

En die zijn het zat. “Er zijn meerdere afhandelbedrijven actief op Schiphol. De vliegmaatschappijen kijken gewoon welke het goedkoopst is. Zo gaat elk afhandelbedrijf steeds verder onder de prijs zakken. Dit gaat ten koste van ons. Wij moeten steeds meer doen, met minder mensen”, zegt afhandelaar Harry. “We zijn hartstikke trots op ons werk en oefenen ons vak uit met veel passie en gedrevenheid. En dat willen we graag zo blijven doen. Daarom willen we een einde maken aan de concurrentie ten koste van werknemers.”

Witboek met aanbevelingen

Harry en zijn collega’s overhandigen Schiphol donderdag het witboek ‘Duikvlucht, over de race to the bottom in de afhandeling op Schiphol’ met daarin de feiten over de problemen van de afhandelaars en aanbevelingen voor oplossingen. Zo willen ze een cao voor de hele sector, meer zekere arbeidscontracten en adequate opleidingseisen voor werknemers in de afhandeling.

Op Schiphol zijn momenteel 8 afhandelingsbedrijven actief. Aviapartner Handling, Dnata, Menzies Aviation, Menzies World Cargo en Swissport hebben allemaal eigen cao’s. Swissport Cargo, Skylink en WFS hebben helemaal geen cao en KLM voert haar eigen afhandeling uit.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden