Clicky


Koning: niet achterover leunen

Koning: niet achterover leunen
15-09-2015 13:37 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat er met een aantrekkende economie sociaal-economisch gezien "relatief goed'' voor, maar er is "geen aanleiding om achterover te leunen". Daarvoor is de werkloosheid nog te hoog. Koning Willem-Alexander zei dat dinsdag in de troonrede.

Hij wees erop dat de groeiprognoses voor het eerst in tijden weer boven de 2 procent komen en de overheidsfinanciën zich in de goede richting bewegen. "Het vertrouwen kan terugkeren dat ook toekomstige generaties het beter krijgen."

Willem-Alexander begon zijn troonrede met de constatering dat Nederlanders steeds in staat zijn om de bakens te verzetten als de omstandigheden daar om vragen. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we die kracht opnieuw gezien, en met resultaat, aldus de koning.

De economische groei is er weer dankzij "de inzet en het doorzettingsvermogen" van werknemers en werkgevers. Het herstel wordt niet alleen gedragen door de export, maar ook door een groei van de consumptie en aantrekkende bedrijfsinvesteringen. Ook is er "een krachtig herstel" van de bouw en de woningmarkt.

Maar ondanks deze positieve trend is er nog genoeg te doen. De werkloosheid is nog te groot. "Het aantal banen neemt weliswaar toe, maar te veel mensen kunnen nog geen werk vinden." Het kabinet wil met de voorgenomen verandering in het belastingstelsel een "impuls geven aan banengroei en de koopkracht van mensen".

De koopkracht van alle werkenden gaat er op vooruit en voor mensen met een uitkering en pensioen blijft de koopkracht op peil. "Het is belangrijk dat iedereen het herstel gaat voelen, zodat mensen weer met groeiend optimisme naar de toekomst durven kijken."

De komende jaren moeten ook gebruikt worden om de hervormingen die door het kabinet zijn ingezet "goed en zorgvuldig uit te voeren". Daarbij moet de aandacht vooral gaan naar de meest kwetsbaren. "De regering werkt daar de komende jaren intensief aan. Waar mensen in de knel komen, zijn aanpassingen nodig, zoals bij het persoonsgebonden budget", aldus de koning.