Clicky


'Begrip voor de grenscontroles'

'Begrip voor de grenscontroles'
15-09-2015 12:01 | Politiek | auteur Redactie [CE]

ZWAAGWESTEINDE - Tussen Duitsland en Oostenrijk zijn de grenscontroles al verscherpt vanwege mensensmokkel en nu hebben België en Nederland ook aangekondigd de controles te verscherpen. In Oostenrijk kwamen onlangs nog 41 mensen om het leven in een vrachtwagen van een mensensmokkelaar.

Deze maatregel kan transportbedrijven veel geld gaan kosten, omdat de vrachtwagens bij de grens in de file komen en ongeveer anderhalf uur moeten wachten voor ze verder kunnen. Gijs van den Broek van Van Heugten transport denkt dat het veel geld kan gaan kosten. “Dat kost ons toch minstens 50 euro per uur en het kan oplopen tot een paar duizend euro per maand.”

Van den Broek vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. “Geen ondernemer zit hierop te wachten.” Bas den Dekker van De Hart Transport uit Hesuden wacht het nog even af. “Wij hebben er nog geen last van gehad.” De Hart heeft momenteel één vrachtwagen in Oostenrijk, nabij Graz.

“Die is gisteravond vertrokken en heeft geen last gehad bij de grens, toch willen we hem graag weer terug, zodat we zeker zijn dat alles goed is gegaan.” Als er extra kosten komen, dan wil De Hart Transport met haar klanten overleggen hoe die lasten gedragen moeten worden.

Ondanks de extra kosten hebben Van den Broek en Den Dekker begrip voor de maatregelen. “Het is een groot humanitair probleem en wij als menselijke organisatie vinden het belangrijk dat er een goede oplossing komt voor deze mensen”, aldus Van den Broek tegen Transport Online.

Den Dekker sluit zich hierbij aan: “Het is te triest voor woorden wat die mensenhandelaren doen. Dit mag niet getolereerd worden, dus ik snap de extra controles wel.”

In Oostenrijk lijkt het vooral om het pakken van mensensmokkelaars te gaan. Beide bedrijven hebben nog geen meldingen gehad van mensen die aan boord wilden klimmen. Hoe anders is dat in Calais. Van Heugten Transport heeft al meldingen gekregen van mensen die aan boord wilden klimmen. “Dat is allemaal rustig opgelost met de hulp van lokale autoriteiten."

Sinds kort is er een app waarop je kunt aangeven waar mensen aan boord van vrachtwagens willen klimmen. Lees hier meer over de app.