Transport Online - Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 10 - 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 10 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 10 - 1]
08-03-2013 13:31 | Transport Online | auteur de redactie
Bulthuis Pivot systeem

Op 25 mei 1984 vroeg de heer A.F. Bulthuis patent aan op een heel bijzondere constructie. Het gaat om een oplegger met een verschuifbare koppelingspen. Het systeem werd op de markt gebracht onder de naam Pivot.


In juni 1984 stelt Bulthuis een oplegger ter beschikking aan NOB/Evo voor een uitgebreide test op Lelystad. Bij deze test werden 13 verschillende combinaties met kortkoppelsystemen vergeleken. De door een Volvo F10 getrokken Bulthuis oplegger met Pivotsysteem wordt als 'goed' beoordeeld. Bij de slingerproeven zijn er geen stuurreacties. Alleen de eenvoud van de bediening wordt als 'onvoldoende' getypeerd.

Er zijn zeker enkele opleggers voorzien van het systeem. Berbee uit Hillegom had een koeloplegger, met een tussenruimte van niet meer dan 15 centimeter tussen de cabine en de oplegger. De koelmachine werd, vanwege het gebrek aan ruimte, onder de trailer gemonteerd. Ook Teuben uit Musselkanaal zou ermee gereden hebben. Met de huidige beperking van de kopstraal is het systeem overbodig geworden.


Hoe het verder is gegaan? Onduidelijk. Van de meest gangbare constructies staan legio foto's op internet, maar van het Pivotsysteem niet één!

Daarom een dringende oproep: wie heeft er nog foto’s van het Bulthuis Pivot systeem? Stuur uw reactie, eventueel voorzien van copyrightvrije foto's, naar addekoning@transport-online.nl en volgende week vrijdag volgt de oplossing.

Auteur: Ad de Koning

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen