Clicky


 


Topman ProRail brengt Mansveld in verlegenheid

Topman ProRail brengt Mansveld in verlegenheid
10-09-2015 23:19 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Pier Eringa is aangesteld als topman van ProRail om de relatie met het ministerie van Infrastructuur te verbeteren. Maar de baas van de spoorbeheerder bracht staatssecretaris Wilma Mansveld donderdag in de Tweede Kamer in grote verlegenheid.

Hij bracht Mansveld een dag eerder ook al in de problemen door in het FD te beweren dat zijn bedrijf onder druk van het ministerie soms slecht nieuws onder de pet moet houden. Het leidde tot politieke ophef en het debat met Mansveld over ProRail vandaag.

Woensdag schreef Mansveld al aan de Kamer dat Eringa zijn woorden terugnam. Het was "onhandig''. De bewindsvrouw herhaalde dat donderdag in het Kamer. Maar in de pauze van het debat zei Eringa onder meer tegen BNR dat hij nog volledig achter zijn woorden staat.

De oppositie eiste onmiddellijk opheldering, maar kreeg die ondanks langdurig aandringen niet. Mansveld bleef bij haar standpunt dat Eringa zijn woorden had ingeslikt. "We zijn op dit moment getuige van de grootste communicatiestoornis ooit'', verklaarde Barry Madlener (PVV).

Geconfronteerd met de woorden van Eringa zei Mansveld na afloop tegen de pers: "Dat laat ik dan aan de heer Eringa. Mij heeft hij laten weten dat hij afstand heeft genomen van die uitspraak." Eringa zelf wilde na het debat niets meer kwijt. Pas enkele uren later volgde een persbericht van ProRail dat Eringa zijn uitspraak alsnog terugnam.

De episode is des te pijnlijker omdat verbetering van communicatie een van de kernpunten van de verbetering van de relatie tussen ProRail en het ministerie is. "Communicatie staat hoog op de agenda'', zei de bewindsvrouw nog in het debat.

Mansveld wil ProRail strakker aansturen. Maar de Kamer zegt daar weinig van te merken. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA waren kritisch. Duco Hoogland (PvdA) wilde weten hoe Mansveld de werkrelatie met ProRail gaat verbeteren. En VVD'er Betty de Boer wil beter op de hoogte worden gehouden van kostenoverschrijdingen bij grote bouwprojecten.

Mansveld zegde toe de Kamer nog beter te zullen informeren en de spoorbeheerder nog strakker te gaan sturen. "Ik ga er dichter bovenop zitten'', zei ze. Binnenkort wordt het debat voortgezet. Het tweede deel werd verplaatst omdat de Kamerleden meer duidelijkheid willen over de relatie tussen Mansveld en Eringa.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats