Code voor veiliger magazijn in de maak

Code voor veiliger magazijn in de maak
10-09-2015 16:58 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars namen vandaag bij verladersorganisatie EVO in Zoetermeer het initiatief voor een zogenoemde Code Gezond en Veilig Magazijn. Deze nieuwe code moet bedrijven concrete handvatten geven om de veiligheid in hun magazijn nog verder te verbeteren.

De partijen die het startschot voor de code gaven, bestaan naast EVO onder andere uit werkgevers- en bracheorganisaties, leveranciers van interne transportmiddelen, BMWT, de Vereniging Nederlandse Groothandel (VNG), VELA, VNO-NCW en MKB Nederland. Maar ook bedrijven die eerder de prijs voor het Veiligste Magazijn van Nederland wonnen doen mee – zij leveren ‘best practices’ voor de code. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.

Ontwikkelen

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. In deze magazijnen werken ruim 210.000 reach- en heftruckchauffeurs en nog eens honderdduizenden collega-magazijnmedewerkers zoals orderpickers. Bedrijven stellen veiligheid in en om het magazijn voorop, maar stellen tegelijkertijd dat er te weinig concrete handvatten zijn die bedrijven hierbij kunnen helpen. Daarom willen bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars samen risico’s en de daarbij behorende veiligheidsaanpak in kaart brengen. In 2016 moet de code gereed zijn.

Ongevallen

Hoewel het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen licht daalt, willen de betrokken partijen dit structureel verder terugdringen. Jaarlijks vinden er bijvoorbeeld 1500 bedrijfsongevallen plaats met heftrucks, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Het aanrijden van een voetganger komt het meest voor. Volgens de initiatiefnemers van de code zijn gedrag en een gebrek aan risicobewustzijn belangrijke oorzaken van deze ongevallen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden