Clicky


NPO en DWDD ontkennen betaling Koningslied

NPO en DWDD ontkennen betaling Koningslied
10-09-2015 09:13 | Showbizz | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en De Wereld Draait Door ontkennen dat ze geld hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied. De NOS meldde donderdag op basis van een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging dat er is betaald voor 'programmakosten NPO Radio 2 en DWDD'.

"De suggestie van de NOS dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma's is niet juist'', zegt de NPO in een verklaring. Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van De Wereld Draait Door, twittert: "DWDD heeft niet betaald gekregen voor promotie koningslied. Berichtgeving NOS klinkklare nonsense.''

De NOS had de overeenkomst opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Uit deze WOB-stukken bleek dat er 'redactionele aandacht' en 'promotie rond de actie' moest komen 'binnen de NPO Radio programmering' en 'binnen DWDD'. Uit de stukken werd niet duidelijk om hoeveel geld het ging. De bedragen waren onzichtbaar gemaakt omdat het bedrijfsgevoelige informatie zou betreffen.

Geen geld

De NPO zegt nu dat bij deze kostenposten 'om niet' stond, een boekhoudkundige term dat betekent dat er geen geld is uitgegeven. Deze twee woorden waren in de WOB-stukken dus witgelakt. Wynia en de NPO zeggen dat de NOS het verhaal niet heeft geverifieerd.

Eind juli werd bekend dat het omstreden Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Alle activiteiten rond het lied (productie, realisatie, registratie en het evenement in Ahoy) kostten in totaal 574.463 euro, aldus de NPO.