Clicky


Veel meer doden op Franse wegen

Veel meer doden op Franse wegen
09-09-2015 17:34 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Het aantal dodelijke ongevallen in het Franse verkeer stijgt weer. In de vakantiemaand augustus kwamen liefst 335 mensen om het leven door ongelukken. Dat is 9,5 procent meer dan vorig jaar, meldden de Franse autoriteiten woensdag.

Nadat jarenlang het aantal dodelijke verkeersongelukken terugliep, stijgt dat aantal weer flink sinds begin dit jaar. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei dat de vele doden in augustus mede zijn veroorzaakt door drukte als gevolg van het goede weer en door wegpiraten die "zich niet aan de regels houden''.

In de eerste acht maanden van dit jaar verloren 2253 mensen het leven op de Franse wegen. Dat is 3,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Juli was een desastreuze maand met 360 doden, 58 meer dan in juli 2014. Het baart de overheid grote zorgen. Functionarissen van betrokken ministeries praten er 2 oktober over. Een van voorstellen is de maximumsnelheid op secondaire wegen, vaak 90 kilometer per uur, te verlagen.

Over de lange duur is wel vooruitgang geboekt. Vijftien jaar geleden bijvoorbeeld vielen nog 1425 doden in het vakantieverkeer in juli en augustus. In het rampjaar 1972 kwamen meer dan 16.500 mensen om in het Franse verkeer. Het eerste zeer ernstige ongeluk in het vakantieverkeer was in 1923 in de Pyreneeën. Toen verongelukte een bus met Nederlanders bij Luz-Saint-Sauveur en vielen er 22 doden.