Clicky


Oppositie kraakt aanpak vluchtelingenprobleem

Oppositie kraakt aanpak vluchtelingenprobleem
08-09-2015 17:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om de vluchtelingenproblemen in Europa aan te pakken, stuiten in de Tweede Kamer op flinke kritiek van de oppositie. SP, PVV, D66, CDA en GroenLinks vinden de voorstellen niet realistisch.

Het kabinet is bereid extra vluchtelingen op te nemen en wacht het voorstel van Brussel voor een herverdeling over Europa af, zo staat in een dinsdag verschenen brief. Bovendien moet de EU meer doen aan de opvang in de regio. Mensen die in Europa aankomen, moeten dan terug naar opvanglocaties daar. Europa moet hierover afspraken maken met veilige landen in de buurt van het herkomstland van een vluchteling.

Alexander Pechtold (D66) noemt het "onwerkbaar en een Haagse werkelijkheid''. Hij wijst op het verdrag voor de mensenrechten dat ook niet toestaat om mensen terug te duwen.

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver stelt dat het kabinet een hek om Europa wil plaatsen en breekt met het principe dat mensen bij ons aankloppen en hier een veilig heenkomen kunnen krijgen. PVV-leider Geert Wilders hekelt juist dat er niets verandert, omdat de grenzen wagenwijd open blijven staan.

CDA-leider Sybrand Buma verwijt het kabinet de bron niet aan te pakken. Ook vindt hij het perspectief dat het kabinet schetst over opvang in de regio "totaal onrealistisch''. Ook SP-leider Emile Roemer zegt dat het kabinet de problemen naar voren schuift en in de regio laat liggen. De ChristenUnie wil meer dan de 110 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt voor opvang in de regio.

VluchtelingenWerk mist een visie op de aanpak van de onmenselijke toestanden op dit moment.