Uniek karretje rijdt door Noordwijk

Uniek karretje rijdt door Noordwijk
07-09-2015 09:33 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

NOORDWIJK - Met een hypermoderne radiografisch bestuurbare auto wordt maandag een uniek experiment gedaan. Het karretje, Interact genaamd, rijdt rond bij het ruimtevaartlab ESTEC in Noordwijk. De joystick wordt bediend door een astronaut in het internationale ruimtestation ISS, 400 kilometer boven de aarde. Het is de eerste keer dat een karretje op aarde wordt bestuurd vanuit de ruimte.

De robot is ontwikkeld door de TU Delft. Hij is zo gemaakt dat de 'bestuurder’ precies voelt in de joystick wat het karretje voelt op aarde, zoals een hindernis of een gat. Daardoor kan hij nauwkeurig werken. Er is minder gevaar dat de bestuurder per ongeluk te veel kracht zet en schade aanricht.

De verkenner kan helpen bij het ontdekken van Mars. Onderzoek op de planeet gaat heel langzaam en voorzichtig, omdat een opdracht aan een karretje daar soms bijna een half uur onderweg is. Als een bestuurder een dot gas zou geven en in de verte een ravijn ziet, is het te laat om nog te remmen. Dan is het makkelijker als de bestuurder dichter in de buurt is, bijvoorbeeld in een baan rond Mars. Een reis rond de planeet is makkelijker te realiseren dan een gevaarlijke landing op Mars.

Een robot kan ook een kolonie op de maan bouwen, voordat mensen komen. En op aarde kan zo’n karretje worden ingezet na een nucleaire ramp, wanneer de radioactieve straling te gevaarlijk is voor menselijke reddingswerkers.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden