Clicky


Trein met vluchtelingen op weg naar Salzburg

Trein met vluchtelingen op weg naar Salzburg
05-09-2015 09:42 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

WENEN (ANP/DPA/RTR) - In Oostenrijk is zaterdagochtend rond 08.00 uur de eerste trein met vluchtelingen vertrokken vanaf station Nickelsdorf richting de Duitse grens. Een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegen liet weten dat er ongeveer 400 asielzoekers aan boord van de trein. De bestemming is Salzburg, waar ze eerste hulp krijgen.

Het Oostenrijkse persbureau APA meldde op basis van politieberichten dat in de nacht van vrijdag op zaterdag al zo'n 3000 vluchtelingen uit Hongarije de grens zijn overgestoken. Ze werden opgevangen in de grensplaats Nickelsdorf, waar ze doorweekt aankwamen. Naar verwachting groeit het aantal asielzoekers gedurende de dag nog aan tot meer van 4000.

De vluchtelingen moesten het laatste stuk te voet afleggen, nadat bussen ze eerder in de nacht tot vlakbij de grens hadden gebracht. Daar lieten de Hongaren ze uitstappen, waarna ze door de stromende regen Oostenrijk binnenliepen. In Nickelsdorf werden ze naar het station geleid of naar een evenementenhal, waar een noodhulppost is ingericht.

Oostenrijk had de asielzoekers graag op een menselijker manier willen binnenhalen, maar de Hongaarse autoriteiten werkten tegen. "Wij wilden wel met Oostenrijkse bussen Hongarije binnen om ze op te halen", aldus het hoofd van de Oostenrijkse politie. "Maar dat mocht niet van de autoriteiten in Boedapest. We hebben nog voorgesteld dat de Hongaarse bussen door mochten rijden naar Nickelsdorf, maar ook dat wilden ze niet."