Clicky


Politie verhindert innen boetes met cao-actie

Politie verhindert innen boetes met cao-actie
04-09-2015 12:19 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De politie legt vanaf woensdag de computerserver gedeeltelijk plat, waarin de boetes worden verwerkt en geïnd. Dat melden de gezamenlijke politiebonden vrijdag. Door deze nieuwe actie voor een betere politie-cao kan het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) bepaalde bekeuringen niet verwerken.

De actie betreft boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren. Door software-instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen weggefilterd uit de bestanden die door de Nationale Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden gestuurd.

De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt. Daarom kan zij deze actie uitvoeren.

"De overheid gaat hier miljoenen door mislopen'', vertellen Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB namens de politiebonden. "Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe.''

Politiemensen voeren al maanden actie. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Ook is er geen geld beschikbaar voor andere zaken die de bonden belangrijk vinden, zoals investeringen in veiliger werken, een hogere piketvergoeding en het behoud van 21 vrije weekenden per jaar.