Clicky


Bouw mega-distributiecentrum Primark van start op Bedrijventerrein Borchwerf II

Bouw mega-distributiecentrum Primark van start op Bedrijventerrein Borchwerf II
03-09-2015 16:36 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROOSENDAAL - Op donderdag 3 september 2015 start de bouw van het mega-distributiecentrum van negen hectare voor Primark op Bedrijventerrein Borchwerf II in West-Brabant. Van hieruit gaat het Ierse bedrijf in 2016 haar fashionproducten en lifestyle-accessoires distribueren naar onder andere de Benelux en het noordelijke deel van Frankrijk.

Het distributiecentrum wordt medio 2016 in gebruik genomen. Primark is opgericht in 1969 in Ierland. Het bedrijf is één van de grootste fashion retailers in Europa. De keten heeft 278 winkels op centrale plekken in binnensteden en biedt werk aan 54.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk. Primark vernieuwd de winkels voortdurend en biedt op elk moment van het jaar nieuwe fashion en life style accessoires.

Ontwikkeling distributiecentrum op 16 hectare

Logistics Capital Partners (LCP) ontwikkelt het nieuwe distributiecentrum van Primark op een perceel van zestien hectare. LCP is gespecialiseerd in projectmanagement en beheer van logistiek vastgoed in Europa en richt zich vooral op de realisatie van grote warehouses voor retailers en e-commerce bedrijven, vaak als onderdeel van een netwerk van logistieke centra in meerdere landen in Europa.

Kristof Verstraeten van Logistics Capital Partners: “Dit distributiecentrum behoort tot de grootste in Europa. Wij hebben samen met Borchwerf II CV, de gemeente Roosendaal en REWIN West-Brabant alles in het werk gesteld deze nieuwe werkgever op deze locatie te kunnen verwelkomen. De hoogte, omvang en inrichting maken dit tot een bijzonder gebouw dat je niet snel tegenkomt. Aan de voorzijde van het gebouw komt boven de laad en los zone een mezzanine met drie lagen met rekkensystemen voor hangende kledij. Door de extra hoogte kan ook in de zone met traditionele rekken circa 40 procent extra voorraad worden gestockeerd per vierkante meter. Het gebouw wordt gerealiseerd met de nieuwste bouwtechnieken en voldoet aan de strengste isolatienormen. Bij het ontwerpen van het gebouw hebben we onze eigen internationale expertise samengebracht met de ervaringen en inputs van Primark en die van het Nederlandse project team.”

Distributiecentrum van meer dan 1 miljoen m³

Stripesarchitects realiseerde het design en het nieuwe distributiecentrum wordt in opdracht van Logistics Capital Partners (LCP) gebouwd door Sprangers Bouwbedrijf uit Breda. Directeur Ko Nuijten van Sprangers Bouwbedrijf: “We starten nu met de realisatie van het eerste deel van bijna zes hectare en twintig meter hoog. Dat is al meer dan 1 miljoen kubieke meter. Daar kunnen later, in een tweede nog drie hectare bij van twintig meter hoog bij komen. Omstreeks juni 2016 wordt het eerste deel opgeleverd. Wij gaan direct aan de slag en hebben ter plaatse al een ketenpark gerealiseerd met een compleet projectteam met werkvoorbereiders, engineers en tekenaars.”

Ideale vestigingsgemeente voor logistieke bedrijven

Wethouder Hans Verbraak is verheugd met de komst van het distributiecentrum naar Roosendaal: ‘De gemeente zet de komende jaren vol in op logistiek. Door de gunstige ligging, uitstekende faciliteiten en nauwe samenwerking met partijen in de logistiek is Roosendaal een ideale vestigingsgemeente voor logistieke bedrijven. Daarnaast levert het nieuwe distributiecentrum op termijn ongeveer 400 nieuwe arbeidsplaatsen op. De komst van Primark is heel goed nieuws voor de werkgelegenheid in de regio.”

De omzet van Primark was vorig jaar bijna £ 5 miljard. Het bedrijf is onderdeel van het beursgenoteerde Associated British Foods. Bedrijventerrein Borchwerf II trekt grote distributiebedrijven die zich hier graag vestigen. Het bedrijventerrein ligt aan de transportader naar het zuiden van Europa, precies tussen Rotterdam en Antwerpen, heeft een goede uitstraling en twee ontsluitingen op de snelweg A17. Borchwerf II is een goede uitvalsbasis voor Nederland, Luxemburg, België en Frankrijk met in totaal bijna 100 miljoen consumenten.