Clicky


Defensie: militair naar IS in Syrië

Defensie: militair naar IS in Syrië
03-09-2015 11:47 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Een actief dienende Nederlandse militair is waarschijnlijk onlangs naar Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging IS. Defensie heeft aanwijzingen daarvoor. Het gaat om een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat meldt het ministerie van Defensie in Den Haag donderdagochtend. Defensie heeft de militair geschorst en zijn toegang tot informatie, systemen en locaties ingetrokken. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen. Defensie zelf bekijkt eventuele schade of risico’s die samenhangen met de functie van de militair en neemt waar nodig maatregelen. Het is de eerste keer dat een actief dienende Nederlandse militair uitreist.

"Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is'', stelt minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). "Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega's hun leven wagen voor de vrijheid van een ander.''

De fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer zijn donderdag via de zogeheten commissie Stiekem geïnformeerd.

In het verleden zijn er al wel ex-militairen naar Syrië vertrokken om zich daar in de burgeroorlog te mengen. Ook gaan er nog steeds andere Nederlanders naar Syrië en naar het eveneens onrustige buurland Irak, gemiddeld zo'n vijf per maand. Tot 1 augustus ging het om zo'n 210 mensen. Het aantal terugkeerders is ongeveer 35. Zeer waarschijnlijk sneuvelden 38 Nederlanders bij de strijd in Syrië en Irak. In totaal zitten nu ongeveer 130 Nederlandse jihadisten in de twee landen.