Clicky

 
Transport Online - VIL gaat andere taken voor chauffeur zelfrijdende vrachtwagen onderzoeken

VIL gaat andere taken voor chauffeur zelfrijdende vrachtwagen onderzoeken

VIL gaat andere taken voor chauffeur zelfrijdende vrachtwagen onderzoeken
02-09-2015 11:30 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

BERCHEM(B) - Het Vlaams Instituut voor Logistiek(VIL) gaat in het project V.A.T. onderzoeken welke (administratieve of andere) taken met toegevoegde waarde kunnen worden uitgevoerd door een chauffeur van een zelfrijdende vrachtwagen.

De technologische kant komt bij dit onderzoek niet aan bod, wel een logistieke insteek: welke efficiëntie- en productiviteitsverhoging is mogelijk door de chauffeur aan boord van de zelfrijdende truck zinvolle taken te laten uitvoeren?

VIL: "In een eerste fase van het onderzoek worden de administratieve processen en taken in een transportomgeving geïnventariseerd en geanalyseerd naar de mogelijkheid om deze in een mobiele omgeving uit te voeren. Vervolgens worden de randvoorwaarden (aanpassingen aan de cabine, ICT uitrusting, …) die hiervoor nodig zijn in kaart gebracht. Tenslotte worden tijdens de praktijktesten een aantal concrete handelingen uitgevoerd in een rijdend voertuig, waarbij de passagiersstoel dienst doet als simulator voor een echt zelfrijdend voertuig."

"Belangrijk uitgangspunt voor dit onderzoek is de verwachting dat zelfrijdende voertuigen hun intrede zullen maken op Europese wegen tegen 2020. Dit project biedt bedrijven de kans om zich optimaal voor te bereiden op deze belangrijke (r)evolutie en er voordeel uit te halen. Tevens wordt uit de business case analyse duidelijk welke meerwaarde de overheveling van administratieve of andere taken naar de cabine van een zelfrijdend voertuig maximaal creëert."

In dit project werkt het VIL samen met de Universiteit Hasselt die zich heeft gespecialiseerd in vermoeidheidsonderzoek en –testen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden