Clicky


Nieuwe wet: Zijbeschermers en spiegels in Londen om fietsers te beschermen

Nieuwe wet: Zijbeschermers en spiegels in Londen om fietsers te beschermen
02-09-2015 10:46 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

LONDEN(GB) - In Londen is op 1 september een nieuwe wet in werking getreden die fietsers en voetgangers beter moet beschermen. De nieuwe wet houdt in dat vrachtwagens uitgerust moeten zijn met een speciale spiegel en zijbescherming.

Door deze zijbescherming kunnen voetgangers of fietsers niet onder de wielen terechtkomen in geval van een ongeval. Door de speciale spiegel zouden chauffeurs een beter zicht naast en achter de vrachtwagen hebben.

De nieuwe wet geldt vooralsnog alleen in Londen omdat daar dit jaar bij zeven van de acht dodelijke ongevallen met fietsers een vrachtwagen was betrokken.

"Wij zijn een voorloper in Groot-Brittannië met het toepassen van deze maatregel die ongetwijfeld levens gaat redden", aldus burgemeester Boris Johnson van Londen.

Naast deze maatregel heeft de burgemeester ook een nieuw voorstel ingediend om vrachtwagens uit te rusten met een groter zijruit om zo de dode hoek te verkleinen. Dit idee bevindt zich echter nog in de 'idee-fase'.

De nieuwe wetgeving geldt voor alle wegen in de Britse hoofdstad behalve de snelwegen, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. De maximale boete wanneer de maatregelen op de vrachtwagen ontbreken is 1.000 Britse pond, omgerekend rond de 1.355 euro.

De Freight Transport Association (FTA) is het niet eens met de nieuwe maatregel: "In principe zijn wij van mening dat dit soort botte regelgeving niet de beste maatregel is om de veiligheid van fietsers en voetgangers te verbeteren. Wij denken nog steeds dat het geld beter gebruikt had kunnen worden voor meer handhaving van het geringe aantak vrachtwagens dat zich niet aan de geldende verkeersregels houden. Er zin betere manieren om veiligere wegen te creëren."

Bijlage: