Transport Online - Boedapest sluit station vanwege vluchtelingen

Boedapest sluit station vanwege vluchtelingen

Boedapest sluit station vanwege vluchtelingen
01-09-2015 11:41 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BOEDAPEST (ANP) - Het oostelijke station Keleti in Boedapest is dinsdag urenlang gesloten geweest nadat de toestroom van vluchtelingen de afgelopen dagen zorgde voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. Aan het einde van de ochtend ging het station weer open voor reguliere reizigers, maar bleef het gesloten voor asielzoekers.

Veel asielzoekers komen naar de Hongaarse hoofdstad om daar over te stappen op treinen naar met name Duitsland. De meeste migranten zijn afkomstig uit Syrië, maar ook komen veel asielzoekers uit Irak, Eritrea en zelfs Balkanlanden.

Zo'n 1500 tot 2000 migranten wachten dinsdag rond het station op toegang tot de treinen. Ze scanderen 'Germany, Germany' en zwaaien met treinkaarten. De politie staat voor de hoofdingang en roept deze mensen op te vertrekken.

Afspraken

Hongarije probeert met de sluiting de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en te voldoen aan de afspraken die binnen de EU zijn gemaakt over het ontvangen van asielzoekers. De EU-lidstaat waar een vluchteling arriveert, is verantwoordelijk voor de asielprocedure, maar Hongarije en Oostenrijk stuurden vluchtelingen de afgelopen dagen door omdat de druk op stations en aan de grens te hoog werd. Alleen al maandag reisden zo'n 2000 vluchtelingen vanuit Boedapest via Wenen richting München.

Ook via Tsjechië proberen vluchtelingen Duitsland te bereiken. De Tsjechische politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zo'n tweehonderd vluchtelingen aangehouden die in treinen vanuit Slowakije en Hongarije Duitsland wilden bereiken. Onder de vluchtelingen zijn volgens een politiewoordvoerder 61 kinderen. De migranten zijn opgevangen in sporthallen in de plaatsen Breclav en Hodonin, nabij de grens met Slowakije.

"Wij houden ons aan de afspraken, ongeacht wat andere landen doen", zei een woordvoerder van de Tsjechische politie.

Via Salzburg in Oostenrijk reisden alleen al dinsdagochtend 2000 vluchtelingen per trein naar Duitsland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions