Transport Online - Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 8 - 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 8 1]

Wie kent deze vrachtwagen nog? [deel 8 - 1]
22-02-2013 11:18 | Transport | auteur de redactie
De dromedaris

DAMWOUDE - Al sinds jaar en dag mag een truck met aanhangwagen langer zijn dan een trekker met oplegger. In de loop der jaren zijn was niet altijd duidelijk of een combinatie nu onder de regels voor een trekker/oplegger of voor een truck met aanhangwagen viel. Met een oplegger kan je gemakkelijker wisselen, maar de totaal lengte is wel 2,25 meter korter. De oplossing: een motorwagen met een oplegger en een kleine laadbak op de truck.


Deze combinatie wordt in de Verenigde Staten een "dromedary box" of kortweg drom genoemd. Ook in Zweden past dit type combinatie binnen de wettelijke regels. In de ’90-er jaren is er precies één dromedaris in Nederland geregistreerd. Gebouwd door Van Eck uit Beesd voor Lex Anneson uit Valkenswaard. De truck had een slim systeem, waarmee de bak van de motorwagen gekoppeld kon worden aan de trailer.


Ook de EXA combinatie van Estepe was, met 18,75 meter lengte, een truck met aanhangwagen, die er als trekker/oplegger uitzag. In Duitsland is het een tijdje oogluikend toegestaan zijn dergelijke combinaties een tijdje oogluikend toegestaan.

Wie kan meer vertellen over tussenvormen tussen trekker/oplegger en truck met aanhangwagen?
En natuurlijk over de Combilecks (van Lex Anneson) en de Estepe EXA combinatie.

Mail uw reacties, eventueel voorzien van copyrightvrije foto's naar addekoning@transport-online.nl en volgende week worden de reacties besproken.

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions