Clicky


FNV desnoods naar de rechter om loonakkoord

FNV desnoods naar de rechter om loonakkoord
31-08-2015 20:05 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV gaat zich flink verzetten tegen het akkoord dat het kabinet in juli heeft gesloten met drie andere vakcentrales over een loonstijging voor de ambtenaren in Nederland. FNV gaat "juridisch alles uit de kast halen'' om de deal van tafel te krijgen, liet FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin maandag weten.

De bond zal volgens hem ook "stevige acties'' organiseren. En FNV wil een referendum houden onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. De loonstijging die het kabinet heeft toegezegd, leidt bij hen namelijk tot pensioenverslechtering, aldus Kuin.

De FNV-bestuurder zei verder dat hij er vanuit gaat dat de overheid voorlopig wacht met het doorvoeren van de afspraken uit het akkoord. Dat lijkt er niet op. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is blij dat de drie bonden hebben ingestemd met het loonvoorstel. Hij hoopt dat de vakbonden nu snel in de verschillende overheidssectoren tot een cao zullen komen.

Maandag maakten vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum juist bekend dat hun leden in meerderheid hebben ingestemd met de overeenkomst. Zij beroepen zich erop dat met de deal een einde komt aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

CNV zei er op te rekenen dat honderdduizenden medewerkers in september of oktober al de eenmalige extra uitkering van 500 euro kunnen verwachten.

Seniorenorganisatie ANBO sluit zich aan bij het verzet van FNV. "Het kabinet biedt ruim 5 procent extra loon voor medewerkers van politie, rijk, defensie, rechterlijke macht en onderwijs. Dat lijkt mooi, maar ze betalen deze loonsverhoging uiteindelijk voor een groot deel zelf door een verlaging van de pensioenpremie. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend voor iedereen, van jong tot oud'', verklaarde ANBO-voorzitter Liane den Haan.