Clicky


Minder rechtbanken door bezuinigingen

Minder rechtbanken door bezuinigingen
31-08-2015 13:46 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Ondanks bezuinigingen gaat de kwaliteit van het rechterlijke werk niet achteruit. Maar in zeven plaatsen is voortaan alleen nog plaats voor eenvoudigere zaken. Het gaat dan om Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Mensen die terechtstaan in compexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde zaken moeten soms verder reizen.

De Raad voor de Rechtspraak meent dat de maatregelen, die vorige week al uitlekten via de Orde van Advocaten, onder meer moeten leiden tot minder werkdruk voor de rechters. Rechtszaken op het gebied van civiel- en bestuursrecht kunnen vanaf volgend jaar ook, met uitzondering van de zitting zelf, steeds vaker via internet worden gevoerd.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, zegt dat de bezuinigingen oplopen van 32 miljoen euro volgend jaar tot 88 miljoen in 2020. ,,We zijn bezig met een modernisering van de rechtspraak en nemen tegelijk maatregelen om financieel gezond te blijven. We kiezen voor mensen in plaats van gebouwen.''

Deze week een volgende week zijn er personeelsbijeenkomsten. De plannen worden begin september definitief vastgesteld.